Repül a sas

A ‘repül a sas’ nevű mozgásos játék  lényegében csupán egy fogócska, de ennél sokkal izgalmasabbá is lehet tenni. Mi saját sas-álarcot készítettünk a játékhoz, amivel a finommotorikai készségeket fejlesztettük. A gyerekek kreativitásának köszönhetően mindenki a saját ízlésének megfelelő saskirály vagy saskirálynő lehetett.

Miközben a gyerekek színeztek, megtanultuk a Repül a sas c. vers rövidített verzióját, amit a fogócskához használtunk mondókaként. A mondókázás azért hasznos, mert megalapozza a későbbi szótagolást. (Először a hosszabb verziót próbáltuk megtanulni, de mivel a rendelkezésre álló idő alatt nagyon nehéznek bizonyult a memorizálása, rugalmasan rövidítettünk az eredetileg tervezett versen.)

Miután elkészültek az álarcok, a foglalkozás részeként színes képek segítségével megnéztük, mely másik állatok tartoznak a madár kategóriába, mi kell ahhoz, hogy valamilyen állatot madárnak nevezzünk, melyik állatot tudná elkapni egy sas, s összességében mit tudunk a képeken szereplő állatokról.

Ezután a foglalkozás utolsó 10 percében kimentünk a szabadba, ahol fogócskázni kezdtünk: egy körben nyusziugrásban ugrándoztak hárman, körülöttük egy sas keringett. Amikor a mondóka befejeződött, a sasnak el kellett kapnia egy nyuszit. Ez a kis mozgásos játék igazán jó lezárása volt a foglalkozásnak, hiszen a fogócska közben végig önfeledten nevettek és kurjongattak a kicsik.

sas