Színgyűjtés

Az iskolaelőkészítő foglalkozásokon a gyerekek egyik kedvence volt ez a nagyon egyszerűen elkészíthető, elsősorban a finommozgást fejlesztő játék.  A feladat lényege, hogy a színes gurigákba gyűjtsük a megfelelő színű szivacsdarabokat két evőpálcika segítségével. Ezt többféle kerettörténetbe helyezve, többféle játékként játszottuk.

Közös kupac

A gyerekek két-két gurigát választottak, ezekbe kellett egy közös kupacból kiválogatni a színben megegyező elemeket. Előtte beszélgettünk a színekről, például megbeszéltük, hogy miket hasonlítanak, miket könnyű megkülönböztetni.

20140715_144908

Amit fejleszt: vizuális észlelés, figyelem, finommotorika, együttműködés.

Több-kevesebb-egyenlő

A már kiválogatott elemeket megszámoltuk, és egy egyszerű feladatlapra helyeztünk belőle néhányat. Ehhez képest kellett mellé többet, kevesebbet vagy ugyanannyit tenni a másik gyűjtött színből. A megoldásokat aztán közösen megbeszéltük, ahogy azt is, hogy hol lehetett több jó megoldás közül választani, és melyik feladatban volt csak egy jó válasz.

Amit fejleszt: számfogalom, összehasonlítás, matematikai gondolkodás.

20140715_145306

Elveszett kincsek

Egy másik napon, egy másik meséhez kapcsolódva is előkerült a játék, ekkor mindenki egy-egy színt gyűjtött egy kanyargós út bejárása közben.

Amit fejleszt: vizuális észlelés, figyelem, finommotorika.

20140816_103149