Testrészes kockák

A kicsis foglalkozásokon próbálunk arra törekedni, hogy a gyerekek játékok segítségével ismerjék meg testrészeiket. Ehhez készítettünk kétféle kockás játékot: az egyik rajzolós, a másik pedig nagymozgásos. Természetesen a kockákat még nagyon sokféleképp lehet felhasználni, mi most ezekből kettőt mutatunk be.

Nagymozgás testrészekkel

Szükséges eszközök:

  • Egy dobókocka, amin testrészek vannak, pl.: Fófej, kar, láb, fenék, stb.
  • Egy dobókocka, amin irányok vannak, pl: fel/le, cikkcakk, körkörös, stb.

A gyerekeknek mindkét dobókockával kell dobniuk, és ennek megfelelően kell bizonyos testrészeikkel különböző mozgásokat végezniük az adott irány (pl. jobbra-balra, körkörösen, stb.) alapján. (Minden esetben megneveztük a testrészeket, mielőtt elkezdtük a mozgást.) A játékot nehezíthetjük úgy, hogy egyre több irányt kell leírni testrészeikkel párhuzamosan. Vajon hány dobásig jutunk így?

20160901_102539

Rajzoljunk szörnyecskét!

Szükséges eszközök:

  • Dobókocka
  • Testrészes kocka, pl. szem, száj, orr, kar, láb, fül.
  • Rajzlap
  • Színes ceruza/filc

Fontos, hogy a rajzlapot megfelelően készítsük elő: legyen egy test és egy fej előre a lapra rajzolva. A fejet mi azért nem a dobókockára rajzoltuk, mert ha a gyerekek előbb dobják ki a szemeket és a fület, nem fogják tudni, hány fejre kell ezeket felrajzolni. A foglalkozás elején azonban megegyezhetünk közösen arról, hogy hány fejű szörnyecskével kezdjünk. Ezután mindkét kockával dobni kell, és annyi testrészt kell a szörnyecskére rajzolni, ahányast dobunk.

20160901_102647