Lufi a palackban

Eszközök:

  • egy literes tiszta műanyag palack
  • 1 lufi
  • szigetelő szalag
  • 1 szög (a palack aljának megfúrásához)
  • víz
  • nagy tál vagy szabad tér a kísérlet befejezéséhez

Egy állomásos természettudós program keretében három olyan kísérletet mutattunk be, amihez lufit kellett használni. Ez volt az egyik…

Fel tudunk-e fújni egy lufit, ha palackba van zárva? – hangzott el az első kérdés az állomáson és a válaszadás nagy bizonytalanságot okozott a gyerekeknek.

Fogtunk egy palackot, aminek egy kis lyuk volt az alján, a szájára pedig lufit húztunk. A palackba lógó lufit megpróbáltuk felfújni először úgy, hogy befogtuk a kis lyukat. Nem ment. Majd elengedtük azt, így a levegő ki tudott jönni, a lufinkat pedig a felszabaduló helynek köszönhetően egész nagyra fújtuk.

Ekkor következett a második kérdés: mi lesz, ha most újra befogjuk a lyukat, úgy, hogy a lufi fel van fújva az üvegben? Úgy maradt!

A kísérlet harmadik részénél ki kellett mennünk az udvarra, ugyanis a felfújt lufiba vizet engedtünk, és elengedtük a lyukat. Szerintetek mi történt? Igen, szökőkút!

Vigyázzunk, ha a lyukat elengedjük, a lufi rögtön leereszt. Ha nehéz fogni, használhatunk szigetelő szalagot. A lufiból feltörő víz pedig fröcskölni fog, erre is figyeljünk (az udvaron, vagy egy nagyobb tál fölött végezzük ezt a részt)!

légpárna

Magyarázat:

A palackba helyezett lufit nem tudjuk felfújni, mert a palackban levő levegő a szájára erősített lufi miatt nem tud kiáramlani. Ha az alját kilyukasztjuk, a lufi „kitolja” a palackban lévő levegőt a lyukon keresztül, így csinál magának helyet. Ha az alján lévő lyukat kinyitjuk, a lufi belső nyomása megegyezik a külső nyomással, így semmi nem feszíti azt.  

Forráshttp://www.stevespanglerscience.com/lab/experiments/water-balloon-in-a-bottle/

A kísérletben Balázs Erzsi segített.