Lufipukkanóság vizsgálata

Nem is egy, de három kísérletet igyekeztünk erre felépíteni. Az elsőt szülinapi bulis tapasztalatokból merítettük, a másodikat a Mi micsoda – Kísérletek könyvében olvastuk, a harmadikat pedig egy már ismerős bácsitól tanultuk.

Mi történik, ha egy lufiba tűt szúrunk? Volt az elő kérdésünk. Hát kipukkan – volt a válasz. De nem mindenki szerint. Gyakorlott kísérletezőinket már nem lehet ilyenekkel átverni, ismerik, hogy van ebben valami csel. Legyen mindenkinek igaza.

1.kísérlet

A lufiba tűt szúrunk. Hopp, a lufi tényleg kipukkan.

2.kísérlet

Eszközök:

  • lufi
  • ragtapasz

Ragasszunk a lufira egy ragtapaszt. Olyat válasszunk lehetőleg, aminek mind a négy oldalán van ragasztós rész (nekünk eddig úgy jött be). Simítsuk el úgy a ragtapaszt, hogy sehol ne legyen rajta dudor. Jöhet a szúrás! És láss tudományt! A lufi nem pukkan ki, csak lassan szivárog ki belőle a levegő.

Magyarázat:

Ha a levegőt fújunk a lufiba, akkor nagy nyomás helyezkedik a lufi gumiburkára, de ennek az erős gumi darab ellentart. Ha megszúrjuk tűvel, ezt az ellentartást szakítjuk meg, de a ragtapasz a lyuk ellenére is összetartja azt.

3.kísérlet

Eszközök:

  • lufi
  • olaj
  • hegyes végű hurkapálca

A felfújt lufinak van két olyan része, amibe ha hurkapálcát szúrunk nem lukad ki. Hol van ez? A tetején és az alján, ahol nem tágult ki annyira az anyag. És ez igaz? Próbáljuk ki! Olajozzuk be a hurkapálcánkat, majd szúrjuk bele abba a végébe, ahol össze van kötve és a másik oldalt bökjünk ki vele. És valóban! Lufit fűztünk egy hurkapálcára!

lufipukk