Mágneses kísérletek

Nyári kísérletsorozatunk egyik állomása a Magneto nevet kapta, ahol különböző mágnesességgel összefüggő kísérleteket próbálhattak ki a gyerekek.

1. kísérlet – Mi mágneses? Mi nem az?

Eszközök: mágneses és nem mágneses tárgyak (pl. gemkapocs, kanál, szög, fésű, vonalzó), egy mágnes, tárgylista, amit a gyerekek megkapnak

Feladat menete: sorra vesszük a tárgyakat, (egymáshoz illesztem ezt a mágnest és a fésűt, ha elengedem a fésűt, mi fog történni? vonzza a mágnes/nem? ki szavaz erre? ki arra?) miután a gyerekek döntöttek és felírták a lapra, hogy mi fog szerintük történni, szavaztak, kipróbáljuk, hogy mi is történik.

Kiegészítés: lehet ugyanolyan tárgyból többfélét (alumínium, acél kanál), vagy többféle anyagból készült tárgyakat (pl. fémkilincs fafoglalattal) felhasználni és megnézni, mi történik.

2. kísérlet – Vizes-mézes mágnesezés

Eszközök: három pohár, víz, (ét)olaj, méz, gemkapocs, nem túl erős mágnes

Kísérlet menete: az első pohárba vizet, a másodikba olajat, a harmadikba mézet töltünk, mindhárom pohárba teszünk gemkapcsokat – a gyerekeket megszavaztatjuk, mi fog történni, ha a mágnessel a pohár falához közelítünk, majd mindhárom esetben próbát teszünk.

Tapasztalat: a gémkapcsokat a pohár falán keresztül vonzza a mágnes, a vízben gyorsan, az olajban és a mézben egyre lassabban közelednek.

Magyarázat: a folyadék minősége nincs hatással a mágnesességre, ám a sűrűség meghatározza, milyen könnyen tudnak benne haladni a gémkapcsok.

3. kísérlet – Mágnes a tenyéren

Eszközök: sok gemkapocs, erős mágnes

Kísérlet menete: a mágnest a kézfejünkre helyezzük, majd lefordított tenyérrel belenyúlunk a gemkapcsok közé. A kezünket kivéve azt látjuk, hogy a kézfejünkön lévő mágnes a tenyéren keresztül is vonzza a gemkapcsokat, minél erősebb, annál többet.

Magyarázat: a mágnesesség ez esetben is a mágnes erejétől függ, kezünk nem befolyásolja a vonzást.20160728_145946