Vízmeghajtású rakéta

A kísérlet remekül használható arra, hogy a rakétaelvet szórakoztató formában modellezze.

Eszközök:

  • műanyag üveg (minél vastagabb falú, annál jobb)
  • parafadugó
  • biciklipumpa
  • gumicső (borász szaküzletben, kisállat kereskedésben olcsón beszerezhető)
  • állvány
  • szigetelő anyag (pl. technokol

A rakéta elkészítése: A dugót átfúrjuk, és a gumicsövet a lyukon átvezetjük úgy, hogy szorosan illeszkedjen. A légmentes záródás eléréséért szigetelő anyaggal töltjük ki a réseket. A gumicső másik végét rászorítjuk a pumpára, fontos, hogy itt is pontos legyen az illeszkedés (itt szigetelő szalaggal lehet kísérletezni, de kézzel is kiválóan össze lehet fogni a kettőt). A sikeres kilövéshez arra van szükség, hogy a dugó a lehető legszilárdabban álljon, ezért állványt, támasztékot kell keresnünk (villás faág, összetolt székek, végső esetben egy kellőképpen önfeláldozó jelentkező kézbe foghatja, stb.).
A palackba vizet töltünk, majd elzárjuk a száját a dugóval, ezek után szájjal lefelé fordítva a rakétát az állványra helyezzük. Fontos, hogy ebben a helyzetben a dugón átvezetett gumicső szája a vízszint felett legyen.

20150815_113402

Ezek után a pumpa vérmérsékletünknek megfelelő igénybevételével levegőt juttatunk a csövön át a palackba.

20150815_113410

Kis idő elteltével a palack a levegőbe repül, mi pedig vizesek és némileg okosabbak leszünk.

20150815_113412

Magyarázat: Ezen az elven működnek az űrrakéták, fegyverek is. A víz mellett a palack levegővel van tele a kísérlet elején. Mikor pumpálni kezdünk, növeljük a levegő sűrűségét az üvegben, nő a nyomás, ami a dugóra nehezedik. Ezt folytatva a keletkező tolóerő lerepíti a palackot a dugóról, a nyomáskülönbség kiegyenlítődik, miközben a levegő kinyomja az összes vizet a rakétából, egyenesen a fejünkre.

Megjegyzés: Lehet kísérletezni a fentinél biztonságosabb kilövési módokkal is.

A kilövés körüli pillanatokat mi videón is rögzítettük, így a kísérlet visszanézésekor újraélhettük az izgalmakat, és néhány kérdés segítségével reflektálhattunk a történtekre.