Csíráztatás, ültetés

Alsó tagozatos emlékeink közt néhányunkban még élénken él az az érzés, amikor arra várunk, hogy a tejfölös pohárba ültetett magocskánk mikor kel már végre ki, hogy egyáltalán lehetséges-e még, hogy valami előbukkan egyszer abból a földből? Legutóbbi tavaszi táborunkban ezt az izgatott várakozást éltük újra a gyerekekkel a babültetés és -csíráztatás kapcsán.

IMG_20150404_143243

Eszközök:

  • néhány szem szárazbab
  • vatta
  • befőttes üveg
  • műanyag palack alja
  • alkoholos filc
  • virágföld

Projektünket úgy kezdtük, hogy egy ábrasorozat sorbaállítása közben beszélgettünk a bab fejlődéséről, annak legfontosabb szakaszairól és a fejlődéshez szükséges tényezőkről. Ezután egyből bele is fogtunk a csíráztatás előkészítésébe. Egy kicsi befőttes üveg alját vizes vattával kibéleltük, rátettünk néhány babszemet, és lerajzoltuk, leírtuk az első naphoz tartozó észrevételeinket. Most már csak az ültetés volt hátra. Miután mindenki ráírta a nevét egy-egy földdel megtöltött műanyag palackaljra, az előre beáztott babszemekből elbújtattunk egyet-egyet a saját “cserepünkbe”. A történteket ebben az esetben is rögzítettük egy feladatlaponA biztonság kedvéért egyébként – na meg hogy ne árválkodjon három palackalj üresen – a kimaradt palackokba búzát ültettünk, hiszen az otthoni tapasztalatok azt mutatták, hogy ez utóbbi már egy-két nap alatt előbukkan.

IMG_20150404_143701

Hát nem így lett. Bár az otthoni elő- és utópróbán néhány nap alatt sok babszem kicsírázott, a táborban sajnos nem kedveztek nekik a körülmények, így minden izgalom és várakozás ellenére csak a babokat szétszedve láthattunk egy-két csírakezdeményt. Az elültetett búzánk sem sietett kisarjadni, a babtól persze ezt nem is vártuk, így nem kevés hiányérzettel ért véget a táborunk. Az ültetős projekt azért végül nem lett teljesen sikertelen: másfél héttel később, mikor visszatértünk, a búza szép, sűrű, zöld szárakkal fogadott minket. A makacs bab viszont – ha nem dobtuk volna ki – talán még azóta is váratna magára.