Időjárás

Első sikeres projektünkre a második nyári táborban került sor, amikor egy 3-5. osztályos természettudósokból álló kis csoporttal az időjárást és annak egyes elemeit kutattuk néhány alkalmon keresztül. Egyik célunk az időjárás megfigyelése és naplózása volt. A hőmérséklettel, széliránnyal- és erősséggel, napsütéssel, felhőzettel, csapadékkal kapcsolatos napi méréseinket és megállapításainkat egy általunk készített meteorológiai táblán jelenítettük meg.

IMG_20150729_112740

A projekt másik fókuszában az állt, hogy az időjárás néhány tényezőjét, illetve az ezekhez kapcsolódó jelenségeket kísérleteken, modelleken, videókon keresztül közelebbről is megismerjük. Lássuk, hogyan.

Első alkalom – Felhő- és csapadékképződés

Újonnan alakult tudóscsoportunkkal első dolgunk az volt, hogy helyzetjelentést készítsünk időjárás fronton. Miután megfigyeléseinket rögzítettük a plakátunkon, a felhő- és csapadékképződés folyamatába egy modellkísérleten keresztül nyertünk bepillantást. Az esőcseppekhez kapcsolódva találkozónkat szivárványvarázsolással zártuk, melyben egy prizma, na meg az erős napsütés is segítségünkre volt. Valahogy így.

IMG_20150729_112931

Második alkalom – A víz körforgása

Az időjárás naplózása most sem maradhatott el: immár némi gyakorlattal rendelkező természettudósainkkal még pontosabb mérésekbe és megállapításokba bocsátkoztunk. Alighogy elvégeztük bevezető gyakorlatunkat, Miss Mitzi Varázslatos iskolabuszának egy részlete egyenesen a víz körforgásának közepébe repített minket. Végigjártuk a teljes folyamatot a párolgástól kezdve a felhő- és csapadékképződésen, valamint a talajba szivárgó vizeken keresztül egészen addig, amíg ez a végtelen ciklus újra nem indult. Hogy feledésbe ne merüljön, utazásunk állomásait minden tudósunk egy ehhez hasonló eszközön rögzítette.

20150731_114948

Harmadik alkalom – A szél

Szeles alkalmunk elég viharosan indult: egy újabb modellkísérlet segítségével egyből egy zivatar kellős közepébe csöppentünk. Kalandvágyó tudósainkat persze ez cseppet sem zavarta össze, sőt. Nagy sikert aratott kísérletünket megismételve nem csak nézőként szemlélhették az eseményeket, maguk is igazi zivatarkészítővé váltak. Az időjárás naplózásakor ez alkalommal a szélnek különös figyelmet szenteltünk: erősségét és irányát terveink szerint minden kutatónk az általa készített szélkakassal vizsgálhatta volna meg. A szélcsend azért kicsit keresztülhúzta számításainkat.

IMG_20150801_121427

Negyedik alkalom – Tornádó

Záróalkalmunkat szélkakasaink javítgatásával kezdtük. Ezúttal a szél sem hagyott minket cserben: nagy forgásokat ugyan nem láttunk, de egy-egy kisebb nyári fuvallat azért megmozgatta finomra hangolt műszereinket. Akiben még ezután is maradt némi hiányérzet a forgásokat illetően, annak sem kellett sokáig szomorkodnia, hiszen rögtön ezután tornádóriadó következett. Na persze nem igazából: a forgószelet egy élőfelvétel varázsolta nekünk Toldra. Ez a különös képződmény pusztító ereje ellenére annyira lenyűgözött mindannyiunkat, hogy egy-egy szelídített változatát tornádókutatóink saját kezükkel is elkészítették.

IMG_20150802_092436