Tanulj velünk

Az Igazgyöngy szellemiségéhez és hitvallásához mindig is szorosan kapcsolódott a tudásmegosztás, a valós élethelyzetekben is működő megoldási lehetőségek kidolgozása és átadása. Az elmúlt években sok fórumon és felületen igyekeztünk minél nagyobb szeletét megosztani a felhalmozott információnak, workshopokon, konferenciákon, hazai és nemzetközi találkozókon mutattuk be a stratégiánkat. Számtalan együttműködésben vettünk részt, és a jövőben még több ilyen fúziót valósítunk meg, de sokszor szembesültünk azzal a problémával, hogy a publikációk egy része elveszett, vagy olyan felületeken tűntek fel, amelyeket később töröltek, átmozgattak, így szinte esélytelennek bizonyult a felkutatásuk.

A Tanulj velünk oldallal azt a célt tűztük ki, hogy minden eddig megjelent könyvet, publikációt, szakmai anyagot és a 2018. őszén startoló Online Akadémia leckéit egy helyre gyűjtjük össze, ahol minden érdeklődő pedagógus, szociális munkás, fejlesztési szakember, elkötelezett civil, vagy bárki, aki szeretne elmélyülni a társadalmi felelősségvállalásban, hasznosíthassa ezt a tudásanyagot. Kívánunk neked nagyon sok hasznos tapasztalatot, örömöt, és köszönjük, hogy itt vagy velünk!

Online Akadémia

Az Online Akadémiát azért hívtuk életre, hogy sikereinket, módszereinket veletek is meg tudjuk osztani. Úgy látjuk, hogy nagy szükség van az inkluzív, átfogó módszerekre a szociális munka területén.

Tanfolyamainkat elsősorban olyanoknak ajánljuk, akik pozitív változásokat indítanának el, és ehhez támaszt, tapasztalatot, megerősítést, ajánlást kaphatnak.

Szociális kompetenciafejlesztés vizuális neveléssel 1.

A tanfolyam az „igazgyöngyös” rajzmódszertan alapján a személyiségre komplexen ható feladatokat ír le, látványos technikákkal, sikerélményt biztosítva.

Szociális kompetenciafejlesztés vizuális neveléssel 2.

Az első tanfolyamra építve új vizuális hatáskeltő eszköz kerül előtérbe, folytatva a hátránykompenzáló és szociális kompetenciafejlesztő munkát.

Szociális kompetenciafejlesztés vizuális neveléssel 3.

Az előző két tanfolyamra építve a harmadik rész a kompozíciót veszi előtérbe, folytatva a hátránykompenzáló munkát.

Társadalmi kerekasztal fejlesztése

A tanfolyam a települési problématérkép elkészítésétől az intézményi együttműködés tervezésén át a munkatervig és az együttműködések realizálásáig kíséri a tanulót.

Könyvek

Közel 20 éve kezdtük meg esélyteremtő munkánkat, így az elmúlt két évtized alatt bőven születtek szakmai anyagok mind a hármasfókuszú vizuális nevelés, mind a közösségfejlesztés, adománygyűjtés területéről.

A blogoknak külön oldalt szenteltünk, az itt található könyvlistát azonban folyamatosan bővítjük, valamint igyekszünk elérhetővé tenni a jelenleg nem rendelhető könyveket is.

L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország

Kiadó: Tea Kiadó
Terjedelem: 320 oldal

L. Ritók Nóra: Bukdácsoló esélyegyenlőség

Kiadó: Underground
Terjedelem: 217 oldal

Terjedelem: 76 oldal

ADATOK  nyíl

L. Ritók Nóra: Alkotni jó! 2.

Terjedelem: 76 oldal

ADATOK  nyíl

L. Ritók Nóra: Alkotni jó! 3.

Terjedelem: 92 oldal

ADATOK  nyíl

L. Ritók Nóra: Alkotni jó! 4.

Terjedelem: 84 oldal

VÁSÁRLÁS  nyíl

L. Ritók Nóra: Rajzolni jó!

Kiadó: Educatio
Terjedelem: 320 oldal

Alkossunk együtt - az integráció élménye

Kiadó: Élménylelő Ifjúsági Egyesület
Terjedelem: 36 oldal

MEGTEKINTÉS  nyíl

L. Ritók Nóra: Kompetenciafejlesztés  a művészetek eszközeivel

L. Ritók Nóra: Kompetencia-fejlesztés a művészetek eszközeivel

Kiadó: Prolog Kiadó
Terjedelem: 136 oldal

Szociális iskola kiadvány

Projekt-kiadvány, PDF
Terjedelem: 36 oldal

„Képesnek lenni” módszertani leírás

Projekt-kiadvány, PDF
Terjedelem: 103 oldal

LETÖLTÉS  nyíl

L. Ritók Nóra: Nézzünk körül együtt!

Kiadó: SuliNova
Terjedelem: 186 oldal

Publikációk, tanulmányok

L. Ritók Nóra: Sikersztori? (HVG.hu, 2017. október 16.)

Bodoczky & Ritok: The positive infuence of art activities on poor communities (ETA 8.3 Visual Essay)

Young Children’s Play and Creativity (Routledge)

Nők a szegregátumokban, L. Ritók Nóra írása (agostonlaszlo.hu/blog, 2017. május 5.)

Szegregáltan integrálni? (HVG.hu, 2017. április 19)

Képzések és workshopok

Szerencsére drasztikusan megnőtt azoknak a képzéseknek és workshopoknak a száma, ahol előadóként is részt veszünk és bemutathatjuk az Igazgyöngy esélyteremtő modelljét. Ezen az oldalon folyamatosan gyűjtjük azokat a rendezvényeket és helyszíneket, ahol találkozhattok valamelyik munkatársunkkal.