Intézményi együttműködés

Az alapítványunk kiemelt feladatának tekinti a helyi szintű együttműködések generálását. Az intézményrendszer sok esetben eszköztelen, az állandóan a problémában dolgozók között gyakori a kiégés. Túl sok a hatósági szemlélet, nincs mód prevencióra, a protokollok összehangolására, túl nagy az adminisztrációs teher, gyakori a forráshiány, szakemberhiány, túl nagy a fluktuáció.

Ráadásul a civilek eszközei, lehetőségei mások, mint a hivataloké. Mi képesek vagyunk építeni a közösségi hatásokra is. A tevékenységünket leginkább a mediálás jellemzi. Jelenti ez a mediálást a zömében roma családok és az intézmények között, de gyakran az intézményrendszer különféle ágai között is.

A kezdeti ellenséges hangot mára felváltotta az együttműködő viszony. Nagyon fontosnak tartjuk kihangosítani azt is, hogy az intézményrendszerekkel számtalan pozitív együttműködés valósult már meg, és e nélkül a kooperatív munka nélkül mi sem tudnánk eredményesen dolgozni a szegregátumokban. Persze ez az együttműködés településenként változó, különböző szintű, és a folyamatos fejlesztésére törekszünk. A legtöbb helyen már értik a civil segítő szándékot, van, ahol partneri viszonyban dolgozunk már.

Alapítványunk 2019 júniustól vesz részt a Belügyminisztérium „Felzárkózó Települések Program” megvalósításában. A program egy legalább 5 éves időtartamban a 300 leghátrányosabb magyarországi település felzárkóztatását valósítja meg a tervek szerint, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai irányításával. Told az első körben, további 32 településsel, került a programba, az Igazgyöngy ennek a helyi (toldi) szakmai megvalósítója.

Ebben a programban támogatást kapunk a helyi jelenlétünk biztosításához, és lehetőséget arra, hogy az önkormányzattal és az intézményrendszerrel szorosabb együttműködésben településfejlesztési szinten is dolgozhassunk. A programhoz kapcsolt egyéb lehetőségekkel (Magyar Falu Program pályázatai) újabb támogatáshoz juthat a település.

látogatók Erdélyből, Gyulafehérvárról
TanodaPlatform képzés Pécsett

Az indítás óta a fentiek lehetővé tették, hogy az alapítvány egyéb támogatásaival, pályázataival összehangban hatékonyabb beavatkozásokat tehessünk. Így a szakmai fejlesztést végzők bérét tudjuk innen finanszírozni, biztosítani a kijárást és a személyszállítást egy VW Caddy Max autóval. A bérlakás programunkat is ebből egészítjük ki. Az egészségügyi ellátásban dolgozók, elsősorban a védőnő, tárgyi feltételeit tudtuk javítani közel 2,5 millió forint értékben. A településen térfigyelő kamera rendszert építettünk ki. Bár a mi prioritásaink között nem szerepelt, de elkészült egy rekortán borítású, kerítéssel-palánkkal körbevett sportpálya. 2021-ben elkezdődik az orvosi rendelő felújítása. Sikeres lett a játszótér építésére benyújtott pályázat, és a bolt épületének megvásárlására beadott pályázat is. Bekötöttük a gázfűtést a tanoda és a lekvárfőző épületébe. 2021-től ehhez a programhoz kapcsolódik a „Fókuszban a gyermek” c. pályázati program, amiben a 0-3 éves korosztály fejlesztéséhez kapunk támogatást.

A továbblépés lehetőségének a program keretében a későbbiekben is a közösségépítést és a munkahelyteremtést tartjuk, valamint az intézményi és lakossági együttműködések fejlesztését.

Helyi közoktatási partnerek