Intézményi együttműködés

Az alapítványunk kiemelt feladatának tekinti a helyi szintű együttműködések generálását. Az intézményrendszer sok esetben eszköztelen, az állandóan a problémában dolgozók között gyakori a kiégés. Túl sok a hatósági szemlélet, nincs mód prevencióra, a protokollok összehangolására, túl nagy az adminisztrációs teher, gyakori a forráshiány, szakemberhiány, túl nagy a fluktuáció.

Ráadásul a civilek eszközei, lehetőségei mások, mint a hivataloké. Mi képesek vagyunk építeni a közösségi hatásokra is. A tevékenységünket leginkább a mediálás jellemzi. Jelenti ez a mediálást a zömében roma családok és az intézmények között, de gyakran az intézményrendszer különféle ágai között is.

A kezdeti ellenséges hangot mára felváltotta az együttműködő viszony. Nagyon fontosnak tartjuk kihangosítani azt is, hogy az intézményrendszerekkel számtalan pozitív együttműködés valósult már meg, és e nélkül a kooperatív munka nélkül mi sem tudnánk eredményesen dolgozni a szegregátumokban. Persze ez az együttműködés településenként változó, különböző szintű, és a folyamatos fejlesztésére törekszünk. A legtöbb helyen már értik a civil segítő szándékot, van, ahol partneri viszonyban dolgozunk már.

látogatók Erdélyből, Gyulafehérvárról
TanodaPlatform képzés Pécsett