Munkahelyteremtés

A munkahelyteremtést számos tényező hátráltatja a szegregátumokban. Nincs megfelelő infrastruktúra, úthálózat, hiányzik a szakképzettség, magas a kriminalizáció szintje is. Hiányoznak a munkavállaláshoz szükséges készségek, az alkalmi és feketemunkán szocializálódott, ma a szegregátumokban szülőként élő generáció sem az iskolától, sem a családtól nem kapta meg ehhez a megfelelő muníciót.

Ennek pedig a legnagyobb veszélye, hogy ezt örökítik át a gyerekeiknek, és az amúgy is elég kilátástalan helyzet tovább fog romlani. Ezért az Igazgyöngyben erre a területre külön ügyelünk. Mit sem ér ugyanis a fejlesztés, ha nincs lehetőség a tanultak gyakorlati kipróbálására. Ha nincs munkahely. Ma már lehetőségünk van több ember munkaviszonyos foglalkoztatására is, és sokan kapcsolódnak alkalmi munkavállalóival hozzánk. Mert a társadalmi vállalkozásaink igazi „termékei” a munkavállalásra képes emberek. Akiknek van erejük, lehetőségük és képességük kitörni a mélyszegénységből.

Projektek

”Esélyteremtés az integrációhoz”

A Svájci-Magyar Civil Alap támogatásával 2013. április elején indult és két évig tartó programban a munkavállalói kompetenciák fejlesztésére helyeztük a hangsúlyt. 10 fő részvételével nem akkreditált felnőttoktatást szerveztünk, célunk az alapvető írás-olvasási képességek javítása volt. A csoport egy részénél ezek a képességek alapvetően hiányoztak.

Emellett alapvető számítástechnikai ismeret adtunk át a programban 30 főnek. Az érintett célcsoport életkora széles skálán mozgott, 16-52 év között. Szükség volt erre, mert a fiatalok az iskolában nem szereztek elégséges hasznosítható ismeretet, az idősebbek pedig nem tudták honnan elsajátítani ezeket.

Az írás, olvasás és digitális ismeretek mellett lehetőséget teremtettünk arra, hogy közel húsz család ismerkedhessen meg a kertműveléssel a toldi közösségi kertben. A program hatására javult a csoportban végzett munka, a pontosság, a figyelemkoncentráció, a felelősségvállalás képessége.

Élhető Falu program

A 2013-ban és a Tandem keretében megszervezett programban a vegyszermentes gazdálkodás ismeretátadása mellett a munkavállalás felé is adtunk fejlesztéseket, az önéletrajztól az internetes keresésig, a jogszabályi háttértől a kommunikációig. Itt egy elemben a családok felé is nyitottunk, hogy a gyerekek felé irányuló hatások tudatosabbak legyenek.

Vesd bele magad

A 2013-ban startoló projekttel szintén a családok felé nyitottunk, amiben a gyerekek kaptak vetőmagokat, hogy saját kiskertjükben tanulják a mezőgazdaság alapjait.

Otthon melege

Szintén ebben az időszakban kaptunk lehetőséget az NCTA keretében az „Otthon melege” című pályázat megvalósítására, amelynek keretében az asztalosműhelyünkben dolgozók kaptak egy nyílászáró-hőszigeteléses képzést, és különböző asztalosipari eszközök használatát tanulták meg. Erre épülhettek aztán olyan betanítási folyamatok, melyeknek eredményeképp képesekké váltak egyszerű fadobozok, képkeretek készítésére, ami megalapozta a munkahelyteremtésünk egyik legfontosabb elemét: a Szuno kézműves projektet.

Társadalmi vállalkozásaink

Szuno

A Szuno projekt 2013-ban indult. A romani eredetű szó azt jelenti, hogy álom, és a küldetés valóban álomszerűnek tűnt. A célunk az volt, hogy a szétzilált közösségben olyan munkahelyeket tudjunk teremteni, ami az alapkészség hiányos és motiválatlan embereket is becsatornázhatja a munkavállalók világába.

A legerősebb motivációt abban láttuk, ha az Igazgyöngy művészeti képzésében résztvevő gyerekek rajzai jelentik majd a Szuno alapját.

Ezért eleinte önkéntes munkával tanítottuk a toldi asszonyközösség nyitott és együttműködő tagjait arra, hogyan kell hímezni és a gyerekrajzokat kihímezni. Később, az OSI támogatásával továbbléphettünk, és a varrógéppel történő munka alapjait sajátították el az asszonyok, hogy képesek legyenek egyszerűbb textilmunkák elkészítésére.

Ma már a Szuno valósággá vált, és sok termékes koncepcióvá nőtte ki magát, ami azóta is fejlődik. Munkatársaink egy social designer segítségével mesedobozokat, hímzett textiltermékeket, lakberendezési és lakástextil termékeket, üvegikonokat, papírsárkányokat, jegyzettömböket és laptoptáskákat készítenek, amit egy webshop segítségével értékesítünk.

Ott tartunk, hogy 2018-ban a Szuno végre önálló márkaként léphet a piacra. És a terveink szerint eljön az idő, amikor a társadalmi vállalkozásból „csak” vállalkozássá válik.

Amari

Már a munkahelyteremtő stratégiánk elindulásától kezdve nyilvánvaló volt, hogy a célok eléréséhez olyan eszközöket kell igénybe vennünk, ami adott, a helyi lakosok számára elérhető, és mégis kihasználatlan lehetőségeket tartogat.

Olyan munkában kellett gondolkoznunk, ami erősíti az alapkészségeket, és a képzetlen embereknek betanítható munkát biztosít. A kézművesség evidens volt, hiszen mi, régi alapítványi dolgozók ehhez értünk. Ebből született meg a Szuno.

Aztán vettünk egy, később pedig még egy telket Toldon, és ma már nagyjából egy hektáron kísérletezünk a növénytermesztéssel. Elsősorban zöldségeket, és gyógynövényeket termesztünk szabadföldön és fólia alatt, és az évek alatt pályázatokból fejlesztettük az infrastruktúrát, így lett használt traktorunk, kisgépeink és így szereztünk be egyéb szerszámokat. (Tandem pályázat, Unicredit: Lépj velünk! projekt, Badur Foundation)

A gyógynövények és zöldségek mellett a környéken nagy mennyiségben és vadon termő csipkebogyó és kökény is bőséges alapanyagot biztosít a projektnek: a saját termesztésű zöldségek mellett ez utóbbiakból készülnek kiváló minőségű, kézműves lekvárjaink.

Ez a termékcsalád az Amari. Romani nyelven azt jelenti „miénk”.

Miután tökéletesítettük a receptúrát, belevágtunk a HACCP minősítésű konyha és feldolgozóüzem létrehozásába. 2016. július 1-től hivatalosan is zöld utat kaptunk, azóta pedig folyamatosan bővítjük a termékeink listáját.

Brikett

Brikett programunk célja a mélyszegénységben élő családok önfenntartásának segítése, a téli tüzelő előállításával. Az ötletet az adta, hogy télen nagy problémát okoz a tüzelőanyag hiánya, valamint az illegális tűzifa-szerzés, a környezetszennyező ruha- és gumiégetés.

A fejlesztést 2012-ben Feldmár Nóra ipari ökológus indította el. Ennek az ötletnek a középpontjában az ún. biobrikett állt, ami száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból, azaz növényi rostokból előállított környezetbarát tüzelőanyag. A projektben a nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi-prés segítségével, alacsony költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható megoldást használt Nóra. Magát a technológiát egy amerikai szervezet, a Legacy Foundation fejlesztette ki, és a módszer több mint 45 fejlődő ország közösségeiben segített megalapozni a biobrikett gyártást.

Feldmár Nóra és az Igazgyöngy fejlesztése két nemzetközi díjat is kapott, mint szociális innováció, az Unruhe Privatstiftung a SozialMarie fődíját és az Erste Alapítvány Társadalmi Integrációs díját, 2013-ban.

A rendszer előnye, hogy kis befektetéssel, helyi anyagok hasznosításával és egyszerű, kézi hajtású gépekkel egy közösség saját magának előállíthatja a tüzelőjét, így munkahelyeket teremt, csökkenti a helyiek tüzelőköltségét és megkíméli az erdőket. A felhasználható anyagok palettája pedig nagyon széles, és minden közösség a helyben megtalálható forrásoknak megfelelően alakíthatja ki saját „receptjét”.

Azonban, mint oly sokszor az elmélet és a gyakorlat találkozásakor, előre nem látott problémákkal kellett szembesülnünk. A kézzel préselt brikett fűtőértéke alacsonyabb volt az elvártnál, és túl sok hamut hagyott maga után, amivel jelentősen megnehezítette a felhasználást. Ez nehéz lakhatási körülmények között, a különösen hideg téli hetekben igazi krízishelyzetet teremt, ezért idővel át kellett gondolnunk a biobrikett-előállítást.

2018-ban viszont újraértelmeztük a projektet, hazai és nemzetközi szakértőkkel is egyeztettünk, és ügy döntöttünk, hogy belevágunk a legújabb ötletbe: brikettáló géppel állítunk elő brikettet, aminek magas a fűtőértéke, és a gyártási folyamat munkahelyeket teremt. Terveink végrehajtásában az UniCredit ”Lépj Velünk” programja és az így elnyert támogatás nyújt segítséget. Amikor készen leszünk, Magyarországon először rászorulók segítenek rászorulókon, a környezetükön és saját magukon. Munkahelyet, tüzelőanyagot és kiutat nyújtva az egyik legszegényebb kistérségben.

Eredményeink

• Javuló munkamorál,
  • kiszámíthatóbb életvezetés, az önálló döntések, szervezések gyakoribbak,
  • fejlődnek a szociális készségek, a kommunikáció, az egymásra utaltság fontosságát egyre jobban értik,
  • a tudásbővítésre való vágy is érezhető, ketten esti középiskolába kezdtek, az érettségi megszerzéséért,
  • egyre több munkavállaló kapcsolódik hozzánk alkalmi munkavállalóként, vagy főállású munkatársként.