társadalmi vállalkozás

Az Igazgyöngy Alapítvány társadalmi vállalkozása 2012 óta teremt munkahelyet a Toldon élő embereknek.

társadalmi vállalkozásunkról

A SZUNO társadalmi vállalkozás az Igazgyöngy Alapítvány komplex esélyteremtő programjának egyik elemeként jött létre Toldon, 2012-ben, Helyben jelenleg 6 főt foglalkoztatunk teljes állásban, közülük hárman kapcsolódnak szorosan a SZUNOhoz, a társadalmi vállalkozás kézműves textil-és fatermékeket gyártó eleméhez. 10-15 fő alkalmi munkavállalóként, bedolgozó rendszerben kapcsolódik a vállalkozáshoz Toldról és más környező településekről, emellett alkalmazunk 3 varrónőt is. 2021 nyarán indult el a diákmunka programunk, amelyben nyaranta a 15-18 éves toldi fiataloknak biztosítunk munkalehetőséget.

2012

elkészülnek az első hímzett szuno termékek

2012

elindul a webshopunk

2016

már budapesten is elérhetőek a termékeink

2020

már 6 főt foglalkoztatunk toldon teljes állásban

2021

elindul a toldi diákmunka program

2022

megnyílik a városmajor utcai szuno mintabolt

2022

együttműködés a decathlonnal

főállású
munkatárs

bedolgozó
munkatárs

elkészült
termék

értékesítő
pertner

termékeinkről

hímzett termékek

A Szunoban minden a keresztszemes hímzésektől indult. És bár az utóbbi 10 évben sok más technikával dolgoztunk, amik gyorsabbak, hatékonyabbak, ezt is megtartjuk. Szeretjük a hímzéseket, mert mindegyik egyedi, bájos, magán viseli a készítője keze munkáját. Az asszonyok, férfiak ezeket a hímzéseket otthon készítik, folyamatosan fejlődve, egymást is tanítva. Az elkészült hímzések aztán a varrónőknél kerülnek a termékekre

festett termékek

A festett termékek a toldi kézműves műhelyünkben készülnek, A fatermékeknél az utóbbi években a faládikákat felváltották a hűtőmágnesek, mert elkészítésük kevésbé időigényes és így a munkatársak napi munkájába jobban be tudjuk építeni, és üzleti szempontból is több lehetőséget látunk bennük. A hűtőmágnesek mellett a levendulázsákok előlapját is ezzel a technikával készítjük, Utóbbi termék különösen kedves nekünk, mert munkatársaink Toldon termesztik hozzá a levendulát, és a festés, szabás, varrás mind a műhelyben dolgozók keze munkája.

linónyomott termékek

A linónyomással díszített termékek gyártásába 2019-ben vágtunk bele. Ekkor már láttuk, hogy a festett és a hímzett termékek önmagukban nem fogják fenntartani a társadalmi vállalkozást, be kellett hoznunk egy gyorsabb technikát, aminek segítségével naponta 40-50 termék mintázása is lehetséges. Bár a kézi linónyomat az igazgyöngyös rajzok gazdag színvilágát nem adja át, a bájos formákat annál inkább. A csodaszép minták táskákra, konyhai termékekre, nesszeszerekre kerülnek. A technika alkalmazása fontos lépés volt és a fenntarthatóság felé.

amari lekvárok

A lekvárok készítésébe 2015-ben vágtunk bele Toldon, hatalmas munkával, sok külső segítséggel sikerült kialakítani egy HCCP minősítéssel rendelkező lekvárfőző műhelyt. Lekvárjaink az Amari nevet kapták, ami cigány nyelven azt jelenti: a miénk. A név nem véletlen: a növények termesztésétől, gondozásától kezdve a címkézésig mindenért a társadalmi vállalkozásunkban dolgozó munkatársak felelnek. Jelenleg 3 féle lekvárt készítünk: hagymalekvárt és céklalekvárt általunk termesztett alapanyagokból, és kökénylekvárt a falu határában szedett kökényből

papírtermékek

Az Igazgyöngy művészeti iskolájában készült rajzok a műhelyünkben dolgozók keze munkája által a SZUNO termékeken új életre kelnek, de sokan szívesen látják őket úgy, abban a formában, ahogy a gyerekek megalkották. Mivel etikai és jogi okokból a gyerekek rajzait közvetlenül nem értékesítjük, papírtermékek formájában értékesítjük őket, így eredeti színvilágukban jelennek meg. Évek óta készítünk naptárat és képeslapot, de kísérleteztünk már füzettel, könyvjelzővel és irattartó mappával is.

SZUNO X Decathlon tornazsákok

2022 augusztusában kerültek a Decathlon Magyarország áruházaiba a társadalmi vállalkozásunkban készített, gyerekrajzzal díszített tornazsákok. Ez az együttműködés hatalmas szintlépés volt nekünk, és új kihívások elé állított bennünket: olyan minőségi és mennyiségi követelményeknek kellett megfelelnünk, mint korábban soha, és ennek következtében alapjaiban kellett újragondolnunk a működésünket. Az indulás óta sok-sok tornazsák talált gazdára, így folyamatosan szükség van újragyártásra. A tornazsákok belső zsebein a következő üzenetet rejtettünk el: „Ez a tornazsák az Igazgyöngy Alapítvány társadalmi vállalkozásában készült, ami egy kis zsákfaluban teremt munkahelyet olyan embereknek, akik szebb jövőt álmodnak családjuknak, gyermekeiknek.”

partnereink

SZUNO mintabolt

1122 Budapest, Városmajor utca 1/b


FALU Delikát

1055 Budapest, Szent István krt. 23

Mishto cafe&deli

1067 Budapest, Eötvös u. 42