Tanoda

A tanoda nem kormányzati szervezet által működtetett, helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő, független infrastruktúrával rendelkező közösségi színtér. A személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, melyet az oktatási rendszerben nem megfelelően elismert, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok nem érhetnek el.” (TanodaPlatform)

A fenti definíció megalkotásában a TanodaPlatform tagjaként mi is részt vettünk, így tökéletesen azonosulni tudunk vele, ez határozza meg működésünket, mely önkéntesekre alapoz, és melyben kiemelt szerepet kap az online tanulás, a távoktatás.

Jelenleg a tanodavezető mellett két tanodapedagógus és egy logopédus dolgozik a tanodában, ami szerdától szombatig van nyitva. Hétköznap délelőtt magántanulókkal és egy esti iskolába járó felnőttel foglalkozunk, illetve előkészülünk, tervezünk. 14.30 és 19.30 között iskolából elhozva vagy iskola után érkeznek hozzánk a gyerekek – szombaton pedig reggel 9-től 16 óráig vannak tanulások. Pénteken 12.30-tól ovisok is járnak a tanodába, iskolaelőkészítő programra. Csütörtök esténként és szombat késő délután pedig projekteket valósítunk meg.

Mindezek mellett évi 5-6 alkalommal többnapos napközis tábort is tartunk Toldon: őszi, téli, tavaszi és 3 nyári, ahol kicsit háttérbe szorul a tanulás.