Tanoda

A tanoda nem kormányzati szervezet által működtetett, helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő, független infrastruktúrával rendelkező közösségi színtér. A személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, melyet az oktatási rendszerben nem megfelelően elismert, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok nem érhetnek el.” (TanodaPlatform)

A fenti definíció megalkotásában a TanodaPlatform tagjaként mi is részt vettünk, így tökéletesen azonosulni tudunk vele, ez határozza meg működésünket, mely önkéntesekre alapoz, és melyben kiemelt szerepet kap az online tanulás, a távoktatás.

A tanodát Toldon működtetjük, szerdától szombatig, 35-50 fő részvételével. A tanodánkhoz kapcsoltunk minden olyan fejlesztést, ami 0-18 éves korig átfogja a korosztályt. Így a baba-mama klubtól az óvodások fejlesztésén, az iskolaelőkészítőn, az alsó és felső tagozatosok egyéni foglalkozásain át a középiskolások tanulásának támogatásáig egy módszertan szerint dolgozunk, összeépülve az esélyteremtő modell többi elemével.

Mindezek mellett évi 5-6 alkalommal többnapos napközis tábort is tartunk Toldon: őszi, téli, tavaszi és 3 nyári, ahol kicsit háttérbe szorul a tanulás.