település­fejlesztés

„Az élhető falvak alapja a közösség léte és működése.

És én úgy látom, az élhető falvak adnak élhető jövőt a városoknak is. „

L. Ritók Nóra

Településfejlesztésre Toldon, a komplex esélyteremtő programunk helyszínén van lehetőségünk. Told egy szolgáltatáshiányos  zsákfalu, ahol 10 éve folyamatosan fejlesztjük az infrastrukturális feltételeket.  Ezt részben támogatók segítségével, részben különböző pályázatokból valósítjuk meg. Az utóbbi években sokat tettünk a lakhatási szegénység csökkentéséért (villanyóra visszakötés, házjavítások, bútor-és háztartási gép adományok), valamint helyszínt teremtettünk a tanodához és a munkahelyteremtéshez.

2009

megjelenünk toldon

2010

első közös programok a művelődési házban

2011

elindul a kártyás villanyóra program

2012

első toldi ingatlan megvásárlása

2013

toldi házak javítása, nyílászárók hőszigetelése

2022

3 közösségi célú épület, egy raktárépület és egy szociális bérlakás van az alapítvány tulajdonában

2020

szakmai megvalósítóként kapcsolódtunk a felzárkózó települések prgramhoz

programelemek

lakhatási szegénység csökkentés

Sokat dolgoztunk már a velünk kapcsolatban lévő családok lakhatási problémáinak megoldásán. Legalizáltuk az áramfogyasztást, több településen szereltettünk fel kártyás villanyórákat. Toldon megjavítottuk az életveszélyes házakat, ahol szükség volt rá, segítettünk a fűtésben, bútorozásban, nyílászárók szigetelésében, tisztasági meszelésben. Mosógépet, centrifugát adunk a családoknak, ezzel könnyítva a mindennapi terheket. Toldon a házak 80%-ába nincs bevezetve a víz, így néhány éve a családokkal közösen kerti wc-ket építettünk.

közösségi célú ingatlanok fejlesztése

Folyamatosan dolgozunk az alapítvány tulajdonában lévő épületek funkciójuknak megfelelő fejlesztésén. Toldon az első megvásárolt épületben jelenleg közösségfejlesztési programokat tartunk, itt kap helyet a mintagazdaságunk, egy fafaragó műhely, a brikett készítő és egy sószoba is. A korábban tanodaként használt épület most a SZUNO kézműves műhelynek ad helyet, emellett alakítottuk ki a HACCP rendszerű lekvárfőzőt. 2021-ben sikerült megvásárolni és korszerűsíteni egy harmadik ingatlant, jelenleg ebben kap helyet az összes gyerekeket célzó program, a telken játszóteret építettünk és a ház melletti erdősávban kialakítottunk egy tanösvényt.

A negyedik toldi ingatlanunk szociális bérlakásként működik, jelenleg egy fiatal pár él benne első gyerekükkel.

felzárkózó települések program

A Belügyminisztérium 2019-ben indította el a „Felzárkózó Települések Program (FETE)” -ot, aminek célja a 300 leghátrányosabb magyarországi település felzárkóztatása. Told az első körben, további 32 településsel együtt került a programba, az Igazgyöngy Alapítvány ennek a helyi (szakmai) megvalósítója. Az önkormányzattal együttműködve ebben a programban olyan fejlesztésekre is lehetőséget kapunk, amilyenekre korábban nem volt forrásunk.   A támogatás részben a működésre, részben fejlesztésre fordítható. A támogatásból az egészségügyi ellátásban dolgozók tárgyi feltételeit tudtuk javítani közel 2,5 millió forint értékben, térfigyelő kamera rendszert építettünk ki, és elkészült egy sportpálya is. A program résztvevőjeként a település pályázatai előnyt élvezhetnek a „Magyar Falu Program” pályázataiban (játszótér építés, orvosi rendelő felújítása, útfelújítás).

Projekt neve: Fókuszban a gyermek
Projekt azonosítószáma: EFOP-1.4.5-20-2020-00001
Projektidőszak: 2021.01.01.-2023.12.31.
Támogatási összeg: 77 057 726 Ft
Megvalósítás helyszíne: Told település