Fogócskák

Gyakran kérik a gyerekek, és sokszor tényleg nagyon hasznos egy jó fogócska. Felpörgéshez, levezetéshez, egy-két gyerek vagy éppen mindenki kifárasztásához, de jól tud jönni akkor is, ha csak néhány percünk van, ami alatt nem érdemes bonyolultabb játékba kezdeni. Következzen néhány nálunk kipróbált variáció.

025

Csipeszfogó

Minden játékos ruhájára ugyanannyi csipeszt csíptetünk. (Egynél mindenképp többet, érdemes kettőt vagy hármat adni.) Ennyi előkészítés után kezdődhet az üldözés: mindenki mindenki ellen. A cél: minél több csipeszt begyűjteni. Későbbi összetűzések elkerülése érdekében fontos előre átbeszélni a játék részleteit. Ilyen például, hogy a megszerzett csipeszeknek rögtön fel kell kerülnie a ruhára a többi mellé. Ezeket aztán nem ér kézzel takarni, védeni.

Fészekfogó

Párokat alkotunk, ebből a fogó és egy másik játékos kimarad. A párok egymással szemben állnak, felemelik a kezüket és összeillesztik a tenyerüket – ezek a fészkek. Ha kész ez az alapállás, a fogó elkezdheti kergetni a pár nélkül maradt gyereket, aki a párok között kanyarogva ügyesen menekülhet, de be is bújhat valamelyik fészekbe. Ilyenkor gyorsan meg kell fognia a vele szemben álló játékos két kezét, a háta mögött lévőt pedig kiszorítja a fészekből, így neki kell tovább szaladnia a fogó elől. Ha elkapnak valakit, a szerepek felcserélődnek: akit megfogtak, az lesz a fogó.

532118

Halászfogó

A játék kezdetén egy fogóra lesz szükség. Akit elkap, az vele együtt fogó lesz, innentől egymás kezét fogva kell tovább kergetniük a többieket. Minden megfogott gyerek hozzájuk csatlakozik kézfogással.

Jégfogó/jégcica

Akit elkapnak, az megfagy – vagyis nem mozdulhat, amíg valaki meg nem érinti. A fogó nem változik, úgyhogy egy idő után második, harmadik fogó kinevezésével segíthetünk neki.

Páros fogó (1)

Egy fogó kell a játék elején, aztán mindenki, akit elkap, szintén fogó lesz. A fogóknak egymás kezét fogva, együtt kell tovább kergetniük a többieket. Ha már négyen vannak kézenfogva, akkor szét kell válniuk két fogó párra és így tovább. A játéknak vége, ha már nincs kit elkapni.

028

Páros fogó (2)

A játék elején párokat alkotunk, a fogó is egy pár lesz. A pároknak végig egymás kezét fogva kell futniuk. Ha valakit elkapnak, az a páros megáll, és felemeli a kezét. Akkor menekülhetnek tovább, ha egy másik kettős átbújik a felemelt karjuk alatt.

Szalagos fogó

A fogó kivételével minden játékos ruhájához erősítünk egy-egy szalagot. A fogónak ezeket a szalagokat kell megszereznie a menekülőktől.

Terpeszfogó

Akit elkapnak, annak nagy terpeszbe kell állnia. Így marad egészen addig, amíg valaki ki nem szabadítja azzal, hogy átbújik alatta.