Dobd át a vonalon

Ezt a játékot általában a nagyobbakkal játsszuk, de bármelyik korosztálynak alkalmas lehet. Eleinte úgy próbáltuk ki, hogy kicsik és nagyok is részt vettek benne. Az volt a tapasztalatunk, hogy a kisebbek ritkán jutottak labdához, ezért hamar megunták, és kiálltak. Emiatt úgy gondoljuk, hogy ez tipikusan az a játék, ahol érdemes a kisebbeket és a nagyobbakat különválasztani, és inkább párhuzamosan játszani egy-egy menetet.

DSCF1764

A játék igényel egy kis előkészületet: két csapatot kell alakítanunk, és ki kell jelölnünk a játékterületet.  Ez utóbbihoz a pálya két szemközti végére lerakhatunk egy-egy ugrókötelet, de két-két pulcsival is kijelölhetjük a vonalat, amin át kell majd juttatni a labdát. A pálya egyébként tetszőlegesen nagy lehet, általában úgy játsszuk, hogy széltében nem is húzunk meg határvonalat, csak a két hosszanti végén a célterületeknél.

A játék kezdetén valahogy eldöntjük, hogy melyik csapat kezdje a passzolgatást. Ez történhet például úgy, hogy a csapatoknak – esetleg egy-egy kiválasztott embernek – a saját vonaluk mögül indulva versenyt kell futniuk a középre tett labdáért. Aki megszerzi, egyből el is kezdheti a támadást. Az a játékos, akinél éppen a labda van, nem léphet el, ezért úgy tud egy-egy csapat előrébb jutni, ha passzolgatnak egymás közt. Az ellenfél eközben természetesen megpróbálja megszerezni a labdát, és amint sikerrel járnak, rögtön támadásba is lendülhetnek. Pontot akkor lehet szerezni, ha sikerül átjuttatni az ellenfél vonalán a labdát úgy, hogy azt valaki a saját csapatunkból a levegőben elkapja. Ha valahogy leesik a labda a vonal mögött, akkor a másik csapathoz kerül, akik a vonaluk mögül elindíthatják a támadást. Természetesen az a csapat nyer, aki a játék végéig több pontot gyűjt.