Társasjátékok

quartoKifejezetten nem edukatív játékokkal foglalkozunk: a fejlesztési céljainkhoz keresünk olyan társasjátékokat, amelyek feltehetőleg elnyerik a gyerekek tetszését, és mintegy mellékesen fejleszthetik adott kompetenciát. Ha például szeretnénk, hogy az olvasással kapcsolatos attitűdjük változzon, hogy jobb legyen a szövegértésük akkor nem pedagógiai-fejlesztő játékokat keresgélünk a témában, hanem olyan izgalmas társasokat, ahol a játék része, hogy olvasni kell: karakterkártyák tulajdonságai, küldetések leírásai stb.

Az első játékokat Jesztl Jóskától tanultuk, ami a mai napig meghatározza a fejlődésünket, hiszen Tőle kaptuk azt a szemléletet, ami az egész működésünk alapja – és szerencsére ez a munkakapcsolat ma is aktív. Társasjáték-pedagógiai gondolatainkat sokszor sok helyen leírtuk már, a megjelenéseknél lehet ezekből böngészni, de itt az oldalon, főleg ezekbena bejegyzésekben is található sok-sok történet.

Szívesen beszélgetünk vagy adunk tanácsot társasjáték-pedagógiai kérdésekben, akár hasonló területen dolgozó civil szervezeteknek, de olyan iskoláknak is, akik a gyerekek délutáni programját szeretnék kicsit felfrissíteni, a Motiváció Műhellyel közösen akkreditált felnőttképzési szolgáltatást is tudunk nyújtani. Kapcsolat: mate[kukac]ped2.hu

Néhány társasjátékot – pusztán saját használatra – el is készítettünk, ezeket ide kattintva találjátok.

Kategóriákba gyűjtöttük alább azokat a társasjátékokat, amelyeket sikerrel használunk 2013 tavasza óta. A kategóriákon belül konkrét játékleírások érhetőek el.

Játékok kicsiknek

Kétszemélyes játékok

Kockajátékok

Lapkalehelyezős játékok

Licites játékok

Partijátékok

Sorépítős, gyűjtögetős játékok

Területfoglalós játékok

Ütésvivős kártyajátékok

Természetesen a mechanizmusokon túl, például a fejlesztési területek, célok szerint is létre lehet hozni kategóriákat, a lehetőségek tulajdonképpen végtelenek, mi csak egy példát szeretnénk bemutatni: olvasási motivációt, szövegértést fejlesztő játékok.

Szöveges játékok