Meuterer

Egy pakli kártyába oltott stratégiai táblás játék. Talán ez az, ami a legnagyobb előnye ennek a játéknak, hiszen bárhová magunkkal vihetjük, és földön vagy egy kisebb asztalon is tökéletesen játszható, ráadásul nem is drága. Sajnos a szabály kicsit nehézkesen írja le a játékmenetet, érdemes tehát rászánni egy kicsi időt, és elengedhetetlen néhány próbakör még a gyerekek nélkül. Ez persze általában is igaz: csak akkor tudunk szabályt magyarázni, ha mi már játszottunk adott társassal.

Ha a szabálymagyarázatot jól megoldjuk, akkor nyert ügyünk van, hiszen a kerettörténet kidolgozott, jól illeszkedik a játékstruktúrához: utazunk, kereskedünk, lázadunk. Emellett az is fontos, hogy a játék pörgős, gyors és nem is hosszú. Éppen ezért komplexebb játékokra való ráhangolódásként, vagy a társaspaletta színesítéséhez használható jól.

meuterer

A játékstruktúra legérdekesebb eleme, hogy meg kell próbálnunk előre látni, hogy miként fog alakulni az adott kör: hol kötünk majd ki, hol adhatunk el árut, lesz-e lázadás, ha mi lázadunk, akkor lesz-e, aki segít, kapitányként számíthatunk-e valakire. Így pedagógiai szempontból is akkor érdemes elővenni a Meuterert, ha szeretnénk fejleszteni a gyerekek előrelátását, tervezőkészségét, de a taktika és mások játékának elemzése is fontos szerepet kap.

20140816_105516