Az utóbbi időszak nem pont úgy sikerült, ahogy terveztük. Ennek egyik oka, hogy az őszi szünet – bármennyire jó volt – kicsit félbevágta a tanulós projektet. Aztán betegség miatt is kimaradt egy hét. Éppen ezért izgultunk, hogy tudjuk-e ott folytatni, ahol abbahagytuk. Ehhez képest minden várakozásunkat felülmúlta ez a legutóbbi három nap, mert 23 foglalkozást sikerült megszerveznünk. Szépen megvoltak az időpontok, a gyerekek rendben jöttek, amikorra megbeszéltük. Sok anyagot készítettünk itthon, így igazán felkészülten tudtunk lemenni, külön öröm volt, hogy az egyik gyerek Facebookon előre jelezte, hogy igénybe venné a segítségünket, így erre is tudtunk készülni. Általánosságban is elmondható, hogy egyre könnyebb a dolgunk, kezd egyre inkább tervezhetővé válni a munka. Felírják, hogy miből kell készülni, meg tudják fogalmazni, mit tanulnak, miből írnak, de a szülők közül is sokan egyre pontosabban kérnek. Ráadásul többen visszautalnak korábbi foglalkozásokra, hogy „tudod, amit a múltkor gyakoroltunk”, és most is volt, hogy egy gyerekkel két nap is tanultunk, és közben átnézte az anyagot, amit megbeszéltünk. Nyilván meg kell szokni, hogy van hová fordulni, aztán pedig bele kell tanulni, hogy hogyan. És ez nagyon szépen alakul, és remek érzés a részének lenni.

Szeretjük kiemelni, ha új gyerekek csatlakoznak, ami most különösen értékesen alakult, mert mindhárman többször is jöttek hozzánk és szépen tudtunk haladni. Sikeresnek mondható az is, hogy több online tanulást sikerült megoldanunk (fizika, kémia) skype és google docs segítségével.

Azt is ki kell emelni, hogy volt, ami nem ment jól. Az egész napos iskola miatt négy után ér vissza a gyerekek jelentős része – azzal most ne foglalkozzunk, hogy emiatt mennyire fáradtak –, így sokszor nemet is kell mondanunk egy-két lelkes gyereknek. Ennek ellenére is sikerült túlszerveznünk az egyik délutánt, mert olyan gyerekek jöttek, akik nagyon igényelték volna a teljesen egyéni foglalkozást. Ez mondjuk könnyen orvosolható hiba, de fontos, hogy jobban odafigyeljünk.

tanulás

És akkor arra is szakítsunk időt, hogy olyan dolgokról is beszámoljunk, amik nem közvetlenül kapcsolódnak a gyerekekkel való foglalkozáshoz, de fontosak és a kis csapatunk markánsan kiveszi a részét belőlük. Egyrészt nagyon szépen alakul az Alapítvány gyűjtése tüzelőre itt: http://adjukossze.hu/. És elindítottuk végre az új webshopot is: http://shop.igazgyongy-alapitvany.hu/.

Szóval produktív hetet tudhatunk magunk mögött. És ez jó!

Bogi, Máté

  •  

Hozzászólás írása