Tanoda

Kezdjük talán azzal, hogy elnézést a hosszú hallgatásért. Sokat gondolkodtam azon, hogyan magyarázhatnám, de a történések sokaságán kívül nem jutott eszembe semmi, így inkább csak fogadjuk el, mi pedig igyekszünk újra sűrűbben blogolni és kicsit frissíteni az oldalt, hiszen a foglalkozásaink leírásával és feltöltésével is el vagyunk maradva.

Az elmúlt hónapban változatlanul folyt tovább a munka. Szépen kialakult egy rendszer, de inkább úgy kellene fogalmaznunk, hogy a gyerekek kialakították maguknak. Egyre pontosabban látjuk előre, hogy ki és mikor érkezik, sokszor azt is, hogy mit szeretne csinálni, de azt mindenképpen, hogy nekünk milyen feladatok vannak a fejünkben vele kapcsolatban. Persze most is előfordul, hogy egy-egy gyerek eltűnik a foglalkozásokról akár hetekre, de még mindig akadnak új jelentkezők is. Külön öröm, hogy a tavaszi szünetben befektetett energia szépen megtérült és az apróságok közül is többen, többször jártak már nálunk. Legutóbb például az egyik öt éves kislány mondogatta hazafelé mindenkinek büszkén, hogy ő is volt tanulni.

Mostanra érett be annyira a munka, hogy kicsit a fejünkre is nőtt. Így, ebben a formájában. Konstruktívabban fogalmazva: kezdjük átkeretezni a dolgot. Ez azért is fontos, mert most ér véget a tanév, a nyár új feladatokat ad, újra a táborokra koncentrálunk. De tudjuk azt is, hogy nyakunkon a szeptember, amikor folytatni kell a munkát és egy kicsit elölről is kell kezdeni. Augusztussal véget ér a Vodafone támogatása így meg kell teremtenünk újra magunkat. Ezt csak úgy tudjuk elképzelni, ha a pedagógia oldaláról közelítünk, ha elemezzük az elmúlt évet és előkészítjük az újat. Most vágunk bele ebbe a munkába és nem tűnik egyszerűnek, de jól kirajzolódtak a keretek és irányvonalak. Legalábbis mi úgy hisszük. Az utóbbi időszakban szépen ránk ragadt, hogy bár nincs pályázatunk meg nem is hívjuk így magunkat, de alaposan végiggondolva a tevékenységünket, mégiscsak tanoda jelleggel működünk. Szoknunk kellett, el kellett fogadnunk, meg kellett értenünk. Most már viszont úgy érzem, hogy nagy szükségünk volt erre, mert ez adja a fő kontextusát annak, hogy újra nekivágjunk a tervezésnek, különösen akkor, ha már szereplünk is egy tanodatérképen.

Fontos dolog még, hogy új önkénteseket is köszönthetünk magunk között, egyikük például a héten már dolgozni is fog Toldon, ígérem szerzek tőle egy blogbejegyzést az első élményekről. De tényleg folyamatosak a megkeresések, ott tartunk például, hogy a nyári táborokhoz lassan várólistát kell létrehoznunk.

Nem mehetek el szó nélkül a hétfői és mai események mellett sem. Egy korábbi bejegyzésben írtam arról, mekkora eredménynek gondolom, hogy egy megrögzött ötödikes srác talán a mi hatásunkra is úgy döntött, hogy nekimegy az osztályozóvizsgának, jöjjön a hatodik, ha jönnie kell. Számomra ott véget is ér a történet lényegi része, hogy elment és végigcsinálta. Annak pedig már simán csak örülök, hogy sikerült is, ráadásul mindössze egyetlen kettes lett, a többi mind hármas, négyes. Persze a jegyek tényleg nem fontosak, de ezt nem magyaráznám tovább.

Zárásként pedig az elmúlt hónapból két kép, bizonyítván, hogy a társasok sem lettek elfeledve, sőt, sok újat is tanultunk, például a Splendort.

splendor quarto

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!