Ezen a hétvégén igazán megmutatkozott, hogy kialakult egy rendszer a tanodában a gyerekek és az önkéntesek részéről is. Csütörtökön a TanodaPlatform megbeszélésén is érdekeltek voltunk,  emiatt a szokásos kétfős csapat helyett egy embernek kellett helytállnia Toldon. Három óra alatt így is sikerült hét tanulást összehozni. Ehhez persze kellett az online támogatás, de a gyerekek együttműködése nélkül ez önmagában nem lett volna elég. A legnagyobb segítség az volt, hogy mindenki az előre megbeszélt időpontokban jelent meg, délután pedig a kisebbek zokszó nélkül elfogadták, hogy a „De én is mehetek? Ugye engem is elviszel?” kérdésekre csak három gyerek kaphatott igenlő választ. Ők is tudják, hogy mindenki sorra kerül a hétvégén, így hamar megbékéltek ezzel a helyzettel.

jancsika

Péntektől már ketten voltunk, így még több foglalkozást tudtunk szervezni, sőt, olyanokkal is tudtunk tanulni, akik egyeztetés nélkül jelentek meg a háznál.  Összesen 28 tanulást sikerült szervezni a hétvégén, aminek jelentős része online zajlott. Ez pedig nagyon jó visszajelzés nekünk is a távoktatással kapcsolatban. A gyerekek élvezik a számítógép használatát, volt olyan is, hogy nem maradt gyerek személyes foglalkozásra, mert mindhárom jelenlevővel tudtunk tanulni online. Nagy sikernek számít, hogy azok a gyerekek, akik mindeddig ódzkodtak ettől a formától, a héten rávették magukat egy-egy Skype-tanulásra. Talán sikerült megtörni a jeget.

bogica

Persze a személyes foglalkozások is jól sikerültek. Az angoltól kezdve az irodalomig majdnem minden tantárgy előkerült, így hol kalaházva matekoztunk, hol saját angol kvízműsorban mérhettük össze tudásunk, de tanultunk verset is, sőt, az egyre népszerűbb meseírást is folytattuk. A magunk (nem szakértő) módján pedig diszlexia-mérést is végeztünk, hogy szükséges-e szakemberhez fordulnunk egy fiú kapcsán, mert tapasztaltunk néhány erre utaló jelet.

A kicsik csoportos foglalkozásán a három elsőssel is kitaláltunk egy közös mesét a saját rajzaik alapján, ami jó előkészítése lehet a későbbi szövegalkotásos foglalkozásoknak. Két egyéni fejlesztésre is készültünk, ezek közül azonban csak az egyiket sikerült megtartani a héten. Persze jövő héten a másikra is sor kerül majd.

20141115_100035

Az első társas-estre habár négyen jöttek el, csak ketten maradtak egy kis nézeteltérés miatt. Pozitív élmény viszont, hogy nem húzódott el napokig, mindent meg tudtunk beszélni személyesen, ami a konfliktusok kezelésének fejlődését mutatja. Másnap már jött is újra a megszokott csapat, és a Kolosszus Arénában zártuk az estét.

Jövő héten csütörtökön bár Toldon is folyik majd minden tovább a megszokott mederben, néhányunkkal Budapesten is lehet találkozni, hiszen ott leszünk a Demokrácia Éjszakáján. Most még nem árulnánk el, hogy mivel készülünk, de remélhetőleg egyszerre lesz szép, izgalmas és tartalmas.

Bogi, Máté

Hozzászólás írása