A csütörtök délelőtti foglalkozásnak azzal az elgondolással futottunk neki, hogy a citera hangja és a gyerekek által ismert dalok megteremtik azt a légkört, amiben körbe ülhetünk és nekikezdhetünk könnyebb csoportos játékoknak. A feltevés részben beigazolódott. A citera köré valóban leültek a gyerekek, de a közös éneklés végén nem sikerült őket a foglalkozás terében tartani. A játékban, amire végül sor került, néhány gyerek vett részt, ami elvezetett bennünket odáig, hogy ne erőltessük tovább.

IMG_20150813_090648

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy leginkább a tudatosabb eszközhasználattal, ismeretlen és érdekes tárgyak felvezetésével és szituációba építésével van a legtöbb esélyünk sikeres drámás foglalkozásokat tartani. Ennek pontos megvalósulásán még gondolkodunk, s továbbra is keressük a megoldásokat a felmerülő kérdésekre.

A mai kézműveskedéssel főleg a lányoknak kedveztünk, mert úgy terveztük, hogy zseníliadrót és dekorgumi felhasználásával fogunk hajbavalókat készíteni. Az ötletnek nagy sikere volt, a hajpántok és copfdíszek mellett sokféle karkötő és gyűrű is készült. Miközben az összeillő és az egymás mellett kevésbé mutatós színekről tanakodtak a résztvevők, azt vettük észre, hogy a fiúk közül is többen odamerészkedtek és a rendelkezésre álló eszközökből elkészítették a maguk változatát karkötők és pajzsok formájában, így tényleg mindenki tudott kedvére valót készíteni, és több saját készítésű ékszert még délután is viszontláttunk a gyerekeken, de persze ajándékba is jutott a művekből.

IMG_20150813_104852

Meglepetésként ért ma reggel minket, hogy két iskolaelőkészítős kislány is megjelent a kultúrban, így egy kis gyors módosításra volt szükségünk. Délelőtt nekik tartottuk meg a foglalkozást párban, ebéd után pedig a kisfiúnak egyéni formában. A fókuszban ma a síkbeli tájékozódás és egy kis finommotorika fejlesztés volt. Használtunk képeket, amelyekre instrukciók alapján kellett rajzolni, kockás papírra várat építettünk a Csoszogó feladatlapokhoz hasonlóan, sárgaborsóból formákat raktunk ki, majd át is rajzoltuk őket, végezetül pedig Make’n Breakkel és egy kis trambulinozással zártuk a napot. A kavarodás szerencsére semelyikünket nem zavarta meg, sőt úgy éreztük, és a gyerekek reakciói is arra utaltak, hogy kifejezetten jól sikerült mindkét alkalom.

IMG_20150813_103437

Délután még egy egyéni óvodás foglalkozásra is jutott idő, ahol főleg a testrészeket és az irányokat gyakoroltuk mozgásos és rajzolós-színezős feladatokkal, de a tervezettnél tovább is léptünk. Mivel az ovisunk megítélése szerint az egyik feladat túl könnyű, kicsiknek való volt, kérésére pöttyök helyett számokkal is leírtuk a feladatot, ami tényleg igazi kihívást jelentett. Hazafelé menet pedig a hét elején megismert mondókát gyakoroltuk, ami nagy örömünkre már szinte segítség nélkül megy fejből is.

Tovább folytattuk a kis tudósainkkal a heti tematikába illő foglalkozásokat, vagyis az emberi testhez kapcsolódóan az emésztésről beszélgettünk kicsit bővebben. Az étel útját végigkövetve több érdekességet is megnéztünk, majd csináltunk egy olyan kísérletet, amivel a fizikai és kémiai emésztést szemléltettük. Persze sokat kuncogtak miközben a nyáltermelésről, vagy a belek hosszúságáról és funkciójáról beszéltünk, de úgy gondoljuk, hogy egy-egy kuncogás között sok hasznos információ is megragadta a gyerekek figyelmét.

A szeptemberben induló vitakultúra-fejlesztést szerettük volna már a harmadik táborban megalapozni, ezért néhány elemét beépítettük a beszélgetőkörbe. Az érvelés és a nézőpont-váltás fejlesztése volt a célunk, és úgy érezzük, ezt sikerült megvalósítani. Kedden közösen megszavazták a Juno c. film megtekintését, és a tartalmával és szereplőivel kapcsolatos témákat dolgoztuk fel a négysarkos vita és a szimpátiavonal módszereivel. Sokat gondolkodtunk azon, hogy ezzel mennyire fogjuk kimozdítani a nagyobbakat a komfortzónájukból, például sokan nem szeretnek mások előtt beszélni és szerepelni, de a mai foglalkozáson ez egyáltalán nem mutatkozott meg. Mindenki bátran alkotta meg saját véleményét, és ügyesen érveltek mellette. Holnap újabb filmet fogunk megnézni, és reméljük az arról tartott beszélgetés is ennyire izgalmas és mozgalmas lesz. Mi már nagyon várjuk!

András, Bence, Berta, Bogi, Bogi, Eszter, Flóra, Gábor, Julcsi, Karen, Marci, Máté, Sári, Tami

  •  

Hozzászólás írása