Szimpátiapötty

Ma a Szinyei Merse Pál Gimnáziumból három lelkes önkéntes csatlakozott hozzánk egy napra, hogy megtapasztalják, milyen egy átlagos tábori nap Toldon. Már régóta készültek erre az alkalomra, például a szabadidejükben társasjáték-délutánokra jártak, valamint saját kézműves – és szabadtéri projekteket is terveztek. Nagyon önállóak voltak, egyből megtalálták a közös hangot a gyerekekkel. Jó volt látni, hogy mennyire bevonódtak a programokba, és hogy mikor hazaindultak, már kérdezgették a későbbi táborokban való részvétel lehetőségét.

IMG_20151029_104907

A mai napon újra tarthattunk az elsősöknek foglalkozást. A három gyerekből kettő tudott eljönni és elég döcögősen indult be a játékos tanulás. A kisfiút nehéz lekötni huzamosabb ideig és bár élvezi a feladatokat, mosolyog közben, mégis folyton a végét várja. Így a foglalkozás is kicsit felborult és az idő is jelentősen kevesebb lett a tervezetnél. Felmerült bennünk a kérdés, hogy érdemes-e a táborok alatt foglalkozást tartani nekik vagy hasznosabb lenne elengedni. Nagy dilemma előtt állunk, hiszen van a gyerekek közt, aki szívesen jön és izgatottan várja az újabb alkalmakat a táborokban is.

IMG_20151029_094703

Néhány lelkes jelentkezővel Halloweenre készültünk. Tök híján magunk hajtogattunk és ragasztottunk színes papírokból félelmetesebbnél félelmetesebb tököket. Most sem maradhattak el a saját kreálmányok, véreres szemű, vigyorgó tökök mellé készült macska és kutya is.

IMG_20151029_104213

Ma közösen kezdtük a szavanna lakóival kapcsolatos foglalkozást, aztán kétfős csoportokban mélyedtünk el jobban egy-egy állat tulajdonságainak megismerésében. Miután gazdagabbak lettünk azzal a tudással, hogy egy zsiráf képes belenyalni a nyelvével a saját fülébe, valamint megismertük az összefüggést a rumba és a csörgőkígyók közt, játék következett. A busmanok példájára a gyerekek különféle állatokat mutogattak el egymásnak, amiket ügyesen ki is találtak, kis segítséggel még a tobzoska viselkedését is sikerült visszaadni. Ezután, már kiscsoportokban, az internet és néhány ismeretterjesztő újság felhasználásával hozzákezdtünk néhány állat adatlapjának kiegészítéséhez. Többek között a zsiráf, zebra, gepárd, szurikáta testtömegéről, magasságáról, életmódjukról és élettartamukról gyűjtöttünk információkat, amiket holnapra kinyomtatunk, megalapozva ezzel leendő állatlexikonunkat.

IMG_20151029_215624

Megtartottuk a projekt utolsó disputafoglalkozását, ami igazán jól sikerült, sőt! Az állandó disputa-tagokon kívül vendégünk, Kiss László is megérkezett a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány képviseletében. Persze nemcsak megfigyelőként számítottunk rá, hanem komoly feladatot is kapott: “Told polgármestereként” a srácok által kidolgozott fejlesztési terveket kellett felülvizsgálnia. Ehhez a gyerekek azokkal a módszerekkel (hangulatkör, kétsarkos vita, jövőkerék, véleményvonal, szimpátiapötty) dolgoztak, amiket az elmúlt két hónapban ismertek meg, és jól látszott, hogy mennyire otthonosan mozognak bennük. Újításként megjelentek a képviseleti vita elemei, és öröm volt látni, hogy a srácok nagyon könnyedén vették ezt az akadályt is. A foglalkozás végén oklevelet kaptak a disputa-tagok, de megbeszéltük, hogy a projekt lezárása nem jelenti a “disputázás” végét, hiszen csak most kezdődik igazán!

DSC_1215Ági, András, Bence, Berta, Bogi, Bogi, Eszter, Eszter, Fanni, Julcsi, Lacus, Máté, Orsi, Petra, Tami, Zoli

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!