Új csoportot avattunk ma az apróságok körében, megtartottuk az első foglalkozást a szeptembertől iskolaelőkészítőbe járó gyerkőceinkkel. Hiába ismerjük őket évek óta, ilyen keretek között még nem foglalkoztunk velük, így sok mindennel nem számoltunk előre. Eredetileg Legóval csináltunk volna sok-sok feladatot, játékot, de végül úgy láttuk jónak, ha elengedjük a terveinket és inkább mindenféle szuper járművet építünk fel közösen. A héten még hátra van két, teljesen más jellegű foglalkozás a fiúknak, de az első tapasztalatok alapján úgy látjuk, hogy nem árt majd egy-két félrevonulós alkalmat szervezni nekik a következő táborokban is, ahol egy-egy eszköz köré szerveződve játszunk egy kicsit közösen, hogy szeptemberre megszokjuk a környezetet és egymást is.

IMG_2719

A kézműves alkalomra vécépapír-gurigából készült medúzákkal és polipokkal készültünk, de ez a mai foglalkozás rengeteg szabadságot adott a gyerekeknek, így számtalan állatot készítettek. Akadt cica (extra hosszúságú is 4 gurigából meg rablómacska), kutya, cápa, de volt olyan is, akinek eléggé bejött a téma és egy poliplányt gyártott. Igazából ez a nagy szabadság abból is fakadt, hogy nem tudtunk minden eszközt megfelelő állapotban előállítani. De éppen ezért sokféle technikával dolgoztunk: ragasztottunk, festettünk, hajtogattunk és fonalakkal ékesítettük az elkészült műalkotásokat.

Tegnap már írtunk róla, hogy elkezdődött az idegen nyelveket tanuló gyerekek projektje, ami egy közös Activity elkészítése volt. Ma ki is próbáltuk a játékot, és habár a játék elkészítése nem motivált túl sok gyereket, a kipróbálása már sokkal nagyobb élményt nyújtott nekik. A projekt zárása így sikeresnek mondható, hiszen felmerült a játék során, hogy még több kártyát lehetne készíteni, és a gyerekek is jelezték az igényüket arra, hogy szeretnének még játszani több emberrel a jövőben. Reméljük ezek a projektek, ha kis lépésekben is, de egyre közelebb hozzák az idegen nyelveket a gyerekekhez.

IMG_20160714_093104

Egy újabb témával készültünk a gyerekeknek a fotózás kapcsán. Ezúttal a formák világával ismerkedtünk, megörökítettük a táborban talált és a természetben fellelhető különböző alakzatokat. Mindeközben befejeztük a szín téma feldolgozását azokkal a gyerekekkel, akikkel tegnap nem sikerült leülni.

TV stábunk ma a kulturházban tartott programokról készített felvételeket, illetve felvettük az első adás bevezető szövegét is. Ezen kívül pár ideiglenes stábtag is besegített a forgatásokba. Holnap pedig nemzetközi vendégek vezetnek be minket a film világába.

A mai napon már Toldra is megérkezett a borult idő, ám szerencsére a délelőttöt még napsütésben tölthettük el. Bár valódi értelemben vett drámás foglalkozásokkal nem készültünk, azért igyekeztünk olyan kinti játékprogramokat összeállítani, amelyek némiképp kötődnek a drámapedagógiához, a szociális kompetencia és az együttműködési készség fejlesztéséhez. A  lelkes gyerekcsapat első feladata az volt, hogy tolvajlépésben szerezzék meg az őrtől a krétát, amire szükségünk volt a következő játékhoz. Ezután négyzetes-körös fogót játszottunk, ami annyiból állt, hogy a megszerzett krétával egy kört rajzoltunk a betonra, a kör köré pedig egy nagyobb négyzetet. A körben álló fogó feladata, hogy a körön átfutókat (akiknek viszont nem szabad a négyzeten kívül kerülniük) elkapja. Ez remek gyakorlat arra, hogy a gyerekek kicsit felfrissüljenek, megmozgassák magukat. Ezt két nevetős gyakorlat követte: a mosolydobás során körben állva egy gombolyagot dobáltunk egymásnak. Mindenkinek nagyon komoly arcot kellett vágnia, kivéve annak, akinél éppen a gombolyag volt. Ehhez kapcsolódott az utolsó játékunk, a  nevetőverseny, ahol a gyerekek két csapatban próbálták megnevettetni egymást (aki nevetett, az a másik csapatba került). Nagyon sok vidám pillanat során hamar kiderült, hogy nem is olyan egyszerű mindig megőriznünk a komolyságunkat.

A délutáni megszokott pályás szabadfoglalkozás ma részben elmaradt a közelgő vihar miatt. A nagyok persze elmentek focizni néhány önkéntessel a rossz idő ellenére is, de a kisebbeknek inkább mozis délutánt tartottunk. Sokan gyűltek össze, és kezdetét vette négy kisfilm levetítése, ami mellé elengedhetetlen volt egy kis popcorn és almalé. A harmadik film végére már volt egy kis mozgolódás, de ez általában hozzátartozik a közösségi élményhez. A filmek levetítése után volt egy rövid filmfeldolgozás, amihez a kicsik és az új disputás csapat különvált.

A disputás foglalkozás nehezen vette kezdetét, volt probléma a közösen megalkotott szabályok betartásával, de azért megcsináltunk minden tervezett feladatot: megismerték a szimpátiapöttyök rendszerét és kifejtették gondolataikat a véleményvonal segítségével. A foglalkozás végén pedig feszegettük picit a határaikat, és arra kértük őket, hogy hozzanak létre olyan jelenet-szobrokat a filmek alapján, amik kitalálására és kivitelezésére összesen összesen egy perc állt rendelkezésükre. Ezt nagyon élvezték, nagyszerű alkotásokat hoztak létre.

Ági, András, András, Bogi, Gábor, Julcsi, Máté, Milán, Orsi, Petra, Réka, Tami

  •  

Hozzászólás írása