Tegnap elindultunk az űrbe és a mai alkalommal már meg is érkeztünk. A nagy úton megéheztünk, így közösen megebédeltünk: tubusos űrrántott húst űrsültkrumplival és űrpacalt. Gyümölcsöt is fogyasztottunk kapszula formában. Közben sokat beszélgettünk arról, mi, hogyan működik az űrben, például a kézmosás, evés, alvás. Érdekességképpen azt is megnéztük hogyan sírunk az űrben. Az űrutazásunk során felfedeztünk egy új bolygót, ahonnan mintákat gyűjtöttünk. Végezetül a trambulinban örökítettünk meg néhány súlytalan pillanatot.

IMG_20160713_110611

Beolvasott_20160713

A délelőtt folyamán az előző napon készült fényképeket nézegettük meg a gyerekekkel egyénileg. Kiválogattuk a kedvenc fotókat, a legjobban sikerült képeket, amiket majd szívesen látnak a hét végén, saját plakátjuk elkészítésénél. A képeknek címet adtunk, beszélgettünk az elkészítési folyamatról, és kipróbáltuk, milyen javításokat, változtatásokat lehet elérni egy képszerkesztő segítségével. 

Az idegennyelvi munkacsoporttal már régóta szerettünk volna egy olyan projektet megvalósítani, ami teljesen behúzza a gyerekeket. Többször próbálkoztunk már, de általában a kevés érdeklődő miatt egyéni vagy páros “tanulások” lettek ezekből az alkalmakból. Most megpróbáltuk elérni, hogy egy közös angol/németes projekt keretében több gyerekkel tudjunk egyszerre létrehozni egy közös produktumot, ami egy saját, tanodás Activity társasjáték elkészítése volt (az angolosok angol kártyákat készítettek, a németesek pedig németeket). Azonban ez a foglalkozás nem keltette fel a gyerekek érdeklődését, csupán egy angolos és négy németes gyerek állt be a társasjáték elkészítésébe – viszont ők sem voltak jelen folyamatosan. Reméljük holnap többen vesznek részt a játék kipróbálásában, a projekt alatti tapasztalatokra pedig megpróbálunk mielőbb megfelelően reagálni.

IMG_20160713_094905

A nagyobbak disputáján folytatódott az a téma, amit még a tanodás foglalkozások alkalmával kezdtünk el, vagyis a keménykedés, bűnözés, szankciók. Ma egy konkrét szituációt kellett feldolgozniuk a srácoknak, ami nem is állt olyan távol tőlük: a helyszín egy diszkó, a szereplők pedig egy féltékeny srác, egy kacér lány és egy fülig szerelmes exbarát. A bonyodalom egy testi sértés volt, majd egy tárgyaláson kellett a különféle szerepekben helyt állniuk, hogy a bíróság is meghozza az ítéletét. Nagyon jól működtek ma (igaz, csak négyen voltak), maximálisan átélték a szerepeket, részt vettek a vitában, gondolkoztak és érveltek. A nagy lépés az lenne, hogy ha az efféle disputa alkalmakon felmerült vélemények, gondolkodásmódok egy picit elkezdenének változni. Persze az is óriási dolog, hogy ilyen témákról beszélünk egymás között, őszintén.

Még ma is a kánikuláé volt a főszerep a pályán, így fontos volt, hogy színesedett a repertoár és a slackline is felkerülhetett egy kis kaszálás után. Az idő nagy részét az árnyékban töltjük, ernyőzéssel, labdázással, társasozással, de azért egy-egy komolyabb focimeccs belefér a tűző napon és a jó hír, hogy egyelőre verhetetlen a felnőttek csapata, bár már nagyon fáradunk.

IMG_20160713_151847

IMG_20160713_152448

Ági, András, András, Bogi, Gábor, Julcsi, Máté, Milán, Orsi, Petra, Réka, Tami

  •  

Trackback/Pingback

  1. A nyári őszi tábor | Tanoda Blog - […] filmet vittük nekik, hiszen az utóbbi pár alkalmunk témája a keménykedésről szólt, amiről itt, meg itt már írtunk. Filmezni…

Hozzászólás írása