Még tavaly májusban fogalmazódott meg az az ötlet, hogy jó lenne a nagyobb fiúkat barkácsolással, a lányokat pedig kézművességgel, szépségápolással kapcsolatos programokkal bevonni egy beszélgető körbe. Ezt akkor elvetettük, mivel nem volt még ilyen rendszeresség a tanodában, mint most, nem lehetett ennyire átfogó projektben gondolkodni.

Végül idén, mint havi egy, egy órás “csajos klub” lett meghirdetve a projekt, ahová kilenc 5-8. osztályos lányt hívtunk meg. A programtervek között van többek között ékszerkészítés, sütés, főzés, varrás, jóga, teázás, mialatt egy összetartó közösség kovácsolása, bizalmi légkör kialakítása, őket érdeklő témák felvetése és beszélgetés lenne a cél, amellett persze, hogy jól érezzük magunkat. Lehetőség lenne a saját problémákra való reflektálásra, tanácsadásra és problémamegoldásra és emellett tervben van az alapvető ismeretek bővítése, például az egészséges életmóddal kapcsolatosan is.

16997433_1342914899099659_892473695_n

Első alkalommal ékszereket készítettünk a programra érkező hat lánnyal, miközben igyekeztünk kipuhatolni, hogy miről szeretnének beszélgetni. Először egy csomózós technikájú karkötő készítésébe vágtunk bele, majd a program végén még mindenkinek volt lehetősége egy drót hajlítással és gyöngyfűzéssel készült gyűrű elkészítésére is, aminek végeredményeként nagyon szép ékszerek születtek. Szerencsére úgy tűnik viszonylag nagy a nyitottság a résztvevő gyerekekben a “lányos” témákról való beszélgetésre is, volt aki magától hozott fel a testével kapcsolatos kérdést, amihez az összes lány tudott kapcsolódni. Pont az ilyen típusú, mindenkit érintő, de sokszor kínosnak érzett témák biztonságos közegben való megbeszélése, mások problémája iránti érzékenység lenne a cél, és így visszatekintve elég biztató az első alkalom.16976901_1342915005766315_963460325_n

  •  

Hozzászólás írása