Már-már hagyomány, hogy félévente összeül az egész csapat, hogy szakmai szemmel nézzünk rá közösen a tanoda működésére. A téli csapatépítőnket (picit tavaszra csúsztatva) az elmúlt hétvégén tartottuk, így szombaton és vasárnap is találkozott a pedagógusok és önkéntesek egy része. Sajnos az időpont nem mindenkinek volt jó, így a második nap már csak fele annyian tudtak eljönni, de ennek ellenére is minőségi munka folyt mindkét nap.

Szombaton két délelőtti és két délutáni szakmai blokkot tartottunk, az ebédszünetet viszont pizzával, dartsozással és csocsóval töltöttük ki. A blokkokban átbeszéltük az új típusú feladatlapjaink célját és tartalmát, feldolgoztuk a gyerekekről készült egyéni fejlesztési terveket és néhány területről (pl kicsik fejlesztése, matek, idegen nyelv) részletesen is beszéltünk.

17236983_1449072101784412_830167519_o

Már korábban írtunk arról, hogy sok gyereknek szeretnénk tantárgyak nélküli lebontásban, “vegyes” típusú feladatlapokat gyártani. Ez azt jelenti, hogy egy-egy foglalkozást az elejétől a végéig valamilyen tematika köré fűzünk, a feladatokat pedig nem mindig kapcsoljuk expliciten tantárgyakhoz. Már két hete készülnek ilyen feladatlapok, így hasznos volt átbeszélni az eddigi tapasztalatokat, hogy hatékonyabban tudjuk kivitelezni a feladatlap-gyártást. Ezután beszélgettünk a matekról, a kicsis munkacsoportról és az idegen nyelvről is, megismertünk új eszközöket, átbeszéltük a tanulási irányelveket, és kitűztünk közös célokat. A tanulási naplónkat is érdemes volt elővenni, mivel kiderült, hogy vannak problémás részei. Ezeket részletesen átnéztük, hogy egységesebben töltsük ki ezentúl.

A szombati blokkok között különböző játékokat játszottunk, így alkottunk közös történeteket, és kijutottunk egy láthatatlan labirintusból is. A napot egy olyan feladattal zártuk, hogy mindenkinek meg kellett rajzolni az első nap összefoglaló címerét, ezeket kitettük egy falra, majd megpróbáltuk kitalálni, hogy milyen cím illik a rajzokhoz. Jó volt látni, hogy mindenki jó élményekkel és jó érzésekkel élte meg a csapatépítés első napját. A zárófeladat után pedig mindenki maradt még egy kis lazításra is.

17200641_1449072055117750_611299868_o

Másnap reggel újra találkoztunk. Ez a nap főleg a projektekről szólt, de ráhangolódó játékként Dixit kártyák segítségével elemeztük saját magunkat és a szerepünket a tanodában. Beszéltünk arról is, hogy milyen lesz szerintünk a tanoda 5 év múlva. Volt egy olyan katicabogarat ábrázoló kártya, amit többen is választottak. Azért ez volt a legnépszerűbb, mert gyönyörű zöld környezetben van a katica, minden kis élőlény boldogan mászkál a pettyein, szabadon kiválaszthatják, hogy hova mennek, de akármelyik területre tévednek, mindenhol ugyanolyan jól érzik magukat. Szeretnénk, ha a tanoda is így működne a jövőben is.

17269580_1449071988451090_2107857826_o

Ezután megterveztük a következő időszak közös projektjeit, beszéltünk a csajklubról, a disputáról, ToldTV-ről, a szociális cirkuszról, a ballagás utáni projekthétről, a pályaorientációs projekt újraélesztéséről, és elkezdtünk kacérkodni egy szexed projekt gondolatával is. Mivel kevesen voltunk, konkrét tervek és vállalások nem születtek mindenhova, de a közös csoportunkban hamarosan folytatjuk a projektek szervezését. Az utolsó blokkban a tervekkel ellentétben csak eszközkészítésre volt idő: pár lezáró és összegző eszközt sikerült megtervezni, amiket a héten már ki is próbálhattunk. A csapatépítőn elhangzott változtatásokról és újításokról pedig hamarosan beszámolunk!

  •  

Hozzászólás írása