A drámás játékok keretét ezen a héten A fehérlófia című mese adja. A történetet kisebb részekre osztottuk, a mai foglalkozást a találkozások téma köré építettük fel. Az adott részletet általunk készített bábokkal és gitárkísérettel játszottuk el a gyerekeknek. A résztvevők élvezték az előadást és szívesen csatlakoztak az ezt követő tematizált drámafoglalkozáshoz. A mai sikereken felbuzdulva, hasonló keretek között folytatjuk holnap a Fehérlófia kalandjaival.

Ma kezdődött el filmkészítő programunk is, amely során 2×4 fővel együtt szeretnénk 2 filmet elkészíteni. Úgy terveztük, hogy a filmet a gyerekek fogják elkészíteni, felvenni, rendezni, előkészíteni, megvágni, a mi segítségünkkel, ezért vittünk nekik tableteket, hogy már az első napon is kamerázhassanak kedvükre. Ez nem aratott akkora sikert, sokkal inkább érdekelte őket a kibontakozó történet, annak helyszíne, kellékei. Miután megkérdeztük, milyen filmeket szeretnek, a horrorfilm merült fel elsőként, és kérdésünkre, hogy akkor szeretnének-e ilyet forgatni, egyöntetű lelkesedés és figyelem volt a válasz. Kérdésünkre szakszerű fogalmakkal ismertették számunkra a horrorfilm műfaji sajátosságait, mint a hosszú körmök, a nyugodalmas család, akit gonosz vámpírok terítenek le, egy machete, egy romos ház és persze orgonazene. Délután aztán a félkész filmtervekkel a hátunk mögött neki láttunk a helyszín keresésnek, megnéztünk egy vészjósló fűzfát, egy a bozótban évtizedek óta magára hagyott kisteherautót, pár elhagyott házat, és persze egy pincét.

IMG_9096

Csodaszép nyakláncokkal lett gazdagabb, aki csatlakozott a mai kézműveshez. Dekorgumiból és kartonból vágtunk ki formákat, amiket színes szívószál-darabkákkal együtt fűztünk fonalakra. Jó választás volt, mert gyorsan el tudtuk indítani a folyamatot, és onnantól a legtöbben egyedül tudtak haladni, és sorra készíteni az új ékszereket, akár további segítség nélkül is.

20170808_103205

Az ideális gyerek-felnőtt aránynak köszönhetően volt lehetőség nyugodtan elmélyülni egy-egy kétszemélyes játékban is, sőt, sikerült megtanulni és kipróbálni az egészen frissen év játéka nyertes Kingdominot is, amit élvezettel és ügyesen játszottak a srácok. A jól működő délelőtthöz így az is hozzátehetett, hogy sokan találták meg a megfelelő társast maguknak.

20746967_1629490880426020_1895690618_o

Természettudós legénységünkkel ismét kikötöttünk a tanodaszobában, hogy ezután egyből víz alá is merülhessünk. Először még csak a felszínen próbáltuk ki, hogy meddig tudjuk visszatartani a lélegzetünk, majd egy igazi profi mutatta be, hogy hogyan lehet percekig a víz alatt tartózkodni búvárfelszerelés nélkül. Ennyi idő persze az alapos vizsgálódáshoz kevés, ezt mi is beláttuk, ezért a víz alatti világ megismeréséhez más módszerekhez folyamodtunk. Búvárruhába bújva és tengeralattjáróra szállva egy-egy videó segítségével megtapasztaltuk, hogy mire kell figyelni egy merülés során. A partraszállás után megfigyeléseinket először egy közös plakáton, majd mindenki egy saját ábrán is rögzítette.

Ebédszünet után pedig szokás szerint a pályára mentünk, és bár még nem tért teljesen vissza a hőség, azért izzasztó délutánunk volt. Nagyon sok mindennel készültünk és néhány konfliktust és szervezési nehézséget leszámítva egészen jól meg is valósítottuk őket.

Attila, Berta, Fruzsi, Gábor, Julcsi, Marci, Máté, Orsi, Tami

  •  

Hozzászólás írása