Fanyűvő, Kőmorzsoló, Vasgyúró

A drámás játékok keretét ezen a héten A fehérlófia című mese adja. A történetet kisebb részekre osztottuk, a mai foglalkozást a találkozások téma köré építettük fel. Az adott részletet általunk készített bábokkal és gitárkísérettel játszottuk el a gyerekeknek. A résztvevők élvezték az előadást és szívesen csatlakoztak az ezt követő tematizált drámafoglalkozáshoz. A mai sikereken felbuzdulva, hasonló keretek között folytatjuk holnap a Fehérlófia kalandjaival.

Ma kezdődött el filmkészítő programunk is, amely során 2×4 fővel együtt szeretnénk 2 filmet elkészíteni. Úgy terveztük, hogy a filmet a gyerekek fogják elkészíteni, felvenni, rendezni, előkészíteni, megvágni, a mi segítségünkkel, ezért vittünk nekik tableteket, hogy már az első napon is kamerázhassanak kedvükre. Ez nem aratott akkora sikert, sokkal inkább érdekelte őket a kibontakozó történet, annak helyszíne, kellékei. Miután megkérdeztük, milyen filmeket szeretnek, a horrorfilm merült fel elsőként, és kérdésünkre, hogy akkor szeretnének-e ilyet forgatni, egyöntetű lelkesedés és figyelem volt a válasz. Kérdésünkre szakszerű fogalmakkal ismertették számunkra a horrorfilm műfaji sajátosságait, mint a hosszú körmök, a nyugodalmas család, akit gonosz vámpírok terítenek le, egy machete, egy romos ház és persze orgonazene. Délután aztán a félkész filmtervekkel a hátunk mögött neki láttunk a helyszín keresésnek, megnéztünk egy vészjósló fűzfát, egy a bozótban évtizedek óta magára hagyott kisteherautót, pár elhagyott házat, és persze egy pincét.

IMG_9096

Csodaszép nyakláncokkal lett gazdagabb, aki csatlakozott a mai kézműveshez. Dekorgumiból és kartonból vágtunk ki formákat, amiket színes szívószál-darabkákkal együtt fűztünk fonalakra. Jó választás volt, mert gyorsan el tudtuk indítani a folyamatot, és onnantól a legtöbben egyedül tudtak haladni, és sorra készíteni az új ékszereket, akár további segítség nélkül is.

20170808_103205

Az ideális gyerek-felnőtt aránynak köszönhetően volt lehetőség nyugodtan elmélyülni egy-egy kétszemélyes játékban is, sőt, sikerült megtanulni és kipróbálni az egészen frissen év játéka nyertes Kingdominot is, amit élvezettel és ügyesen játszottak a srácok. A jól működő délelőtthöz így az is hozzátehetett, hogy sokan találták meg a megfelelő társast maguknak.

20746967_1629490880426020_1895690618_o

Természettudós legénységünkkel ismét kikötöttünk a tanodaszobában, hogy ezután egyből víz alá is merülhessünk. Először még csak a felszínen próbáltuk ki, hogy meddig tudjuk visszatartani a lélegzetünk, majd egy igazi profi mutatta be, hogy hogyan lehet percekig a víz alatt tartózkodni búvárfelszerelés nélkül. Ennyi idő persze az alapos vizsgálódáshoz kevés, ezt mi is beláttuk, ezért a víz alatti világ megismeréséhez más módszerekhez folyamodtunk. Búvárruhába bújva és tengeralattjáróra szállva egy-egy videó segítségével megtapasztaltuk, hogy mire kell figyelni egy merülés során. A partraszállás után megfigyeléseinket először egy közös plakáton, majd mindenki egy saját ábrán is rögzítette.

Ebédszünet után pedig szokás szerint a pályára mentünk, és bár még nem tért teljesen vissza a hőség, azért izzasztó délutánunk volt. Nagyon sok mindennel készültünk és néhány konfliktust és szervezési nehézséget leszámítva egészen jól meg is valósítottuk őket.

Attila, Berta, Fruzsi, Gábor, Julcsi, Marci, Máté, Orsi, Tami

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!