Félelem és reszketés Toldon

A mai nap folyamán a sárkányok legyőzése és a királylányok megmentése zajlott a kultúrházban. A hét tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy működik a mese aktuális részeinek feldolgozása a bábok segítségével. Ez a rész szinte minden gyerek számára érdekes, korosztálytól függetlenül. Az ezután következő játékok esetében lecsökkent a résztvevők száma, de ennek ellenére is elegen voltunk a játékok lebonyolításához. A mese feldolgozott részéhez olyan játékokat választottunk a küzdelem szellemében, ahol csapatoknak vagy egyéneknek kell egymással megküzdenie. Így került terítékre a ház-fa-kutya néven ismert közös rajzolás, ahol ezúttal sárkányt kellett rajzolni a gyerekeknek. Ezután következett a csoportos kő-papír-olló, szintén átalakítva a mese szellemében királylány-sárkány-fehérlófia triászra. Végül két sárkánnyá kapaszkodott csapat próbálta megszerezni az ellenfél farkincáját. Aztán a szokásos futással zártunk, amelynek során az új szereplőkhöz kellett szaladnia a gyerekeknek.

Hiába készülünk néha mindenféle szépséges és extra kézművessel, olykor a legegyszerűbb dolgok kötik le leghosszabban a gyerekeket. Így alakult ma is. Kitettük az asztalra a gyöngyöket és damilokat, hamarosan pedig rengeteg gyerek gyűlt körénk, hogy mindenféle színes, csillogós karkötőt, gyűrűt és nyakláncot csináljon magának vagy éppenséggel a testvérének, anyukájának vagy akár nekünk.

A legózás az alsós gyerekeknek mostanra már megszokott tábori programmá vált, így nem csoda, hogy most is szakítottunk időt egy kis építkezésre. Az első alkalmat ma hívtuk össze a délelőtt végén. A korábbiaktól eltérően most nem csak az volt a célunk, hogy egy jót játszunk és beszélgessünk, hanem az is, hogy egy, a közösségben nehezen működő kislány számára olyan közeget teremtsünk, amiben könnyebben tud a társaihoz kapcsolódni és ők is hozzá. Az eddigi táborokban azzal próbálkoztunk, hogy a délelőtti programok egy részén vegyen részt, ám most úgy látjuk, hogy ez a kiscsoportos forma jobb irány, jobban tudunk figyelni és reagálni a felmerülő kérdésekre, problémákra.

Ma végre leforgattuk a filmeket, délelőtt a horrort, délután pedig a thrillert. A horrorfilmesekkel sokat improvizáltunk, gyorsan haladtunk, a thrilleresekkel pedig egy pontos forgatókönyvön haladtunk végig, ami sokkal több időbe telt. A gyerekek végig koncentráltak voltak, pedig a thriller filmnél sok leállás, holtidő is volt, mégis annyira érdekelte őket a saját történetük, hogy türelmesen várták, hogy kamera elé kerüljenek. Ez a türelmesen várás persze szőlőszem-dobálásban és bottal küzdésben merült ki, de így volt teljes a filmkészítés. A horrorfilmnél egy kicsit veszélyes, elhagyatott helyszínt választottak a gyerekek, és féltünk, hogy majd elcsatangolnak a fiúk, de szerencsére itt majdnem mindig volt valami feladatuk, úgyhogy fel sem merült a dolog. Bár itt a forgatókönyv végén szereplő tojásdobálás és ketchup nyomogatás is motiválta őket arra, hogy a végéig velünk maradjanak. Holnap vágunk, ijesztő zenét keresgélünk és meghívókat csinálunk a vasárnapi filmvetítésre a falu lakóinak. 

Úgy döntöttünk, hogy a nagy meleg miatt délután nem megyünk ki a pályára, hanem egy kicsit később kezdjük meg a programot a kultúrban. Bár még ekkor is tombolt a hőség, a gyerekek felmerészkedtek egy kis társasozásra és kézművesre. Búcsúzásképp pedig egy különleges kilépő feladatot hajtottak végre, ami jól működött, úgyhogy holnapra is tervezünk hasonlót.20170810_165832

Bence, Berta, Fruzsi, Gábor, Julcsi, Lola, Marci, Máté, Orsi, Petra, Tami

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!