Forgatás alatt

Fehérlófia kalandjai ma a kása és a Hétszünyű Kapanyányimonyók körül forogtak. A bábozás kiegészült egy újabb szereplővel, akivel a gyerekek még nem találkozhattak, de nagyon szereti a kását. A zenei aláfestéssel bemutatott előadást ezúttal is élvezték a gyerekek, ez egy jó útnak tűnik. A papír szereplők játéka után a gyerekekkel a furfangosság, átverés témakörében játszottunk, hogy ők is megélhessék, milyen furfanggal túljárni a másik eszén. A foglalkozás alatt volt kulcstolvajlás, gyűrű eltüntetés stb. Az a tapasztalatunk, hogy működnek a játékok, a gyerekek bevonódnak. Holnap a sárkányok megölése és a királylányok megszabadítása következik.

Egy használt CD, némi ragasztó, színes papír és filc segítségével állatokat készítettünk a mai kézműves alkalmon: akadt panda, csiga, malac és róka is. Mivel az állatok elkészítése nem igényelt nagy kézügyességet, a kisebbek is bátran belevágtak akár egyedül is, sőt volt aki rögtön négy CD állatot alkotott, így a tesóknak is jutott belőle.

A szerdai nap filmes szempontból kevésbé volt gördülékeny, mint a keddi.  Mára eszközkészítést terveztünk: kések, maszkok, vámpírfogak az egyik csapatnál, eszközbeszerzést a másik csapatnál, és a „forgatókönyv” fejlesztését mindkét csapatnál. A két csapatot ezentúl „Horror Csapatnak” és „Thriller Csapatnak” fogjuk nevezni, mivel készülő filmjeik is ez alapján határolódnak el leginkább. A Horror Csoportba – különböző okok miatt – ketten nem tudtak ma eljönni, így megfeleződött a létszám, és ez a feleződés náluk nagyon megakasztotta a holnapi forgatás előkészületeit. Az eszközök elkészültek, a forgatókönyv viszont nem fejlődött túl sokat.

A Thriller Csapatnál délelőtt zökkenőmentesen lefixáltuk a forgatókönyvet. A gyerekek együttműködőek voltak, nemcsak velünk, hanem egymással is, egymás ötleteire építkezve, és nem egymással szembe menve dolgoztak végig. A délutáni forgatást is élvezték, fegyelmezetten, figyelmesen „dolgoztak”, így nekünk is sikerélmény volt a délután. A legnagyobb sikert talán annak tartjuk, hogy a tegnap megbeszélt kellékeket mindkét csapat résztvevői lelkesen hozták magukkal, ezek szerint otthon is foglalkozva a filmekkel. Azt éreztük, nekik is jelent valamit ez a találkozó. Az már látszik, hogy két nagyon más csapattal van szerencsénk dolgozni. Mindketten másra figyelnek, és ugyanabban a műfajban nagyon más filmeket fognak készíteni. Mi is izgatottan várjuk a holnapi forgatásokat.

A természettudós projekt keretében újabb merülésre került sor a mai délelőtt, ezúttal a tengerek és óceánok élővilágát fedeztük föl lelkes, bár kissé megfogyatkozott létszámú búvárjainkkal. Ráhangolódásként különböző tengeri emlősökkel sodródtunk össze, megpróbáltuk megtippelni, hogy néhány hallott hang közül vajon melyikük ad ki például horkolásra emlékeztető vagy éppen kissé visító hangot. Nem volt könnyű feladat, de a csapat igyekezett helytállni. Ezután ismét elővettük a tegnap készített plakátunkat és ezen helyeztünk el néhány ismert vagy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb állatot és növényt, majd mindenki saját eszközét is kiegészítette ezekkel a nevekkel.

Az alkalom végén, páros foglalkozások során, három állatot ismerhettek meg jobban a kis tudósaink: közönséges levesteknős, narvál és közönséges polip. Mindhárom állatról elolvastunk egy rövid szöveget és megnéztünk egy videót, majd az érdekességeket egy olyan plakátra írtuk, melyen maga az állat is szerepel, hol rajzolva, hol hajtogatva, hol pedig a lábait lelógatva.

A projekt ezzel véget ér, holnap egy kis kiállítást is rendezünk majd ezekből, hogy a többiek is bepillantást nyerhessenek a vízi világba. Reméljük, hogy ők is élvezni fogják ezt a kis bemutatót, úgy látjuk, hogy a résztvevő gyerekeket a téma megfogta, a legtöbb feladattal sikerült is őket bevonni. Talán az egyetlen nagy bánatunk, hogy a kezdeti legénységből csak három főnek sikerült teljesen befejezni a projektet, de talán ennek is tudjuk egy-két okát, ha nem is az összeset és ezzel szeretnénk majd legközelebb kezdeni valamit.

IMG_20170809_213956

Attila, Bence, Berta, Fruzsi, Gábor, Julcsi, Lola, Marci, Máté, Orsi, Tami

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!