Házépítésbe fogtunk a héten Toldon. Na, nem igaziból, mint ahogy néhány gyerek kérdezte, hanem egy matekos utcának, a Tanoda utcának az épületeit kezdtük felhúzni. Arra gondoltunk ugyanis, hogy az egyéni tanulások indulása előtt egy projekttel hangolódunk rá az idei tanévre.

GeometriCityben nem csak építőkre, hanem házelemzőkre is szükség volt. A gyerekekkel ezért egy már kész épületet vizsgáltunk meg, ami igazából egy papírból készült modell, melyben a ház részei felül- és oldalnézetben is láthatók. Először értelmeztük a látottakat: milyen szobák, milyen bútorok találhatók benne, hogyan látjuk a tárgyakat a különböző szögekből. A vizsgálat következő lépésében minden résztvevő kitöltötte a korosztályának megfelelő kártyát, amiken kerület-, terület-, térfogat számítással, arányossággal és különböző geometriai fogalmakkal kapcsolatos kérdésekkel találkozhatott. A vizsgálódást tettek követték. A ház alapjának és néhány oldalfalának felhúzása után megrajzoltuk a belső teret. A gyerekeknek először meghatározott tárgyakat kellett elhelyezniük a szobában, majd tetszés szerint folytathatták a házuk berendezését és csinosítását. Mivel a legtöbb lakással nem végeztünk a foglalkozás végére, ezért a következő héten is folytatjuk a munkálatokat.

21556177_1639281596096794_255739263_o

Ezt a témát eredetileg azért választottuk, mert szerettük volna kézzel foghatóbbá tenni a mértékekkel kapcsolatos számításokat, most mégis úgy látjuk, hogy ez csak részben sikerült. Talán a nehézség az volt, hogy bár térbeli maketteket készítettünk, bennük a tárgyak nem háromdimenzióban jelentek meg, hanem a síkbeli vetületeik ábrázolását és értelmezését is igényelték a feladatok. Ezeknek a megoldása több időt és segítséget igényelt, mint azt eredetileg gondoltuk. Reméljük azzal, hogy a következő hetekben még elővesszük a már kész házakat, néhány fogalom azért a helyére kerül a projekt végére.

21534532_1639305736094380_1869210744_o

  •  

Trackback/Pingback

  1. Izééder és kubiubi | Tanoda Blog - […] idei tanévet egy matek projekttel kezdtük, így stílusosan az év egyik záróprojektje is matekos lett. A korábbi években mindig…

Hozzászólás írása