Fókák, kígyók, oroszlánok, elefántok, majmok – bár a felsorolt állatokkal Told utcáin nem találkoznak a gyerekek, mégis közeli ismerőseik, hiszen hétről-hétre olvasnak róluk könyvekben, fel- feltűnnek szövegértési feladatlapokban, társasjátékokban, és még a kézműves foglalkozásokon is. Most pénteken tíz alsós gyerek lehetőséget kapott arra, hogy élőben is megcsodálhassa kedvenc állatait, és mellé még egy kis programozást is tanultak. A lehetőséget azért kaptuk, mert a Digitális Esély 2016 pályázaton nyertünk a Told Tv projektünkkel. (Egyébként idén is pályáztunk, várjuk az eredményhirdetést.)

20171013_131703

A gyerekek nagy izgalommal várták az utazást, hiszen többen közülük még soha nem voltak a budapesti állatkertben. A közel ötórás út után megérkezve gyorsan megebédeltünk, majd kezdődhetett a várva várt állatkerti séta. A tíz gyereket nehéz volt egyben tartani, mert néhányan minden állattal le akartak fotózkodni, mások viszont siettek volna, hogy minél hamarabb elérjünk a kedvencükhöz.

20171013_125923

Az állatok beazonosítása az olvasmányok ellenére is sokszor nehezükre esett. Az antilopok kapcsán egészen különböző vélemények röppentek fel: “őz!”, “kecske!”, “malac!”, a “zsiráf” felkiáltás pedig kórusban hangzott a gyerekek szájából – a zebrák karámjánál.

A kígyók a fiúk és a lányok körében is osztatlan sikert arattak, a szemérmetlenül csókolózó jegesmedvék azonban inkább zavarba ejtették őket. Ellenben a tigris rájuk sem hederített, pedig a tíz toldi gyerek nem csekély hangerővel próbálta felébreszteni őt.

Az állatkerti séta után a programozás következett. A gyerekek hármasával kaptak egy laptopot, és az oktató instrukcióit követve megismerkedhettek a Scratch programozás alapjaival. Első feladatként különböző parancsok megadásával egy papagájt kellett reptetniük a képernyőn. A következő feladat már összetettebb volt: egy játékot programoztak, amelyben a macska kiszabadította a sárkányt a labirintus fogságából.

A programozás után kipróbálhatták a VR-t (virtuális valóság), zongoráztak egymás bőrén, és végigkövethették, ahogy a 3D nyomtató műanyag denevéreket nyomtat nekik. Az izgalmas program után állatos ajándékokat és útravaló uzsonnát kaptak, amely jól is jött a hosszú hazaúton.

image

Úgy láttuk, hogy a gyerekek nagyon élvezték a programot, mindannyian találtak benne valamit, ami felkeltette az érdeklődésüket. Azt is látjuk viszont, hogy a tízórás utazás nagyon megterhelő számukra, így a jövőben is mindig jól meg kell fontolni, hogy megéri-e vállalkozni rá. Most biztosan megérte!

20171013_132336

  •  

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Feliratkozás  
Visszajelzés
trackback

[…] kirándulás miatt pénteken nem volt nyitva a tanoda, így az aznapi gyerekeknek helyet kellett találni […]