Tájékozódás térképrajzolással

A tábor első délelőtti programjának továbbra is rekkenő hőségben vágtunk neki. A drámás foglalkozás például kudarcba fulladt. Az okok számosak, a kisebb csoportokban érkező gyerekek túl hosszúnak élték meg a várakozást, az időkitöltőnek szánt tolvajlépés-játék csak keveseket mozgatott meg, miközben népesre duzzadt a probálkozásainkat csak kívülről szemlélők tábora. Világos, hogy a továbbiakban a konkrét célcsoportot kellene csak megszólítanunk, ezért terveink szerint, holnap megkíséreljük a táborok történetének első délutáni drámás foglalkozását.

A kézművesen egy papírgyöngy-karkötőt készítettünk. Türelmet próbáló feladat volt a hosszú papírcsíkok gyönggyé formálása, a ragasztó is ellenünk volt néha, felfűzni sem volt könnyű, de végül elkészült néhány alkotás.

A kézműveskedésben egyébként egy egészen kicsi lány és egy olyan lány is részt vett, aki nehezebben működik közösségben, és akit kevesebbszer tudunk elhozni a nyári táborokban. Ők délelőtt és délután is hosszabb időt töltöttek ma itt, és hol külön, egy-egy önkéntessel, hol pedig együtt játszottak jó sokat. Így történt például, hogy a gyurmázás, gyöngyfűzés illetve fagyis párkereső mellett több izgalmas bowling partira is sor került a kultúr udvarán, amihez aztán más gyerek is csatlakozott.

A délelőtti kinti játék, rövid és picit összeszedetlen focizásra korlátozódott. Azért úgy tűnik, hosszú távon persze érdemes labdázni a fiúkkal, már ma is több sikeres passzt mutattak be, mint tegnap délután. A játék ugyanakkor még mindig elég önző, legtöbben gyakran akkor is kapura lőttek, ha az alapvonalukon gurul oda hozzájuk a labda.

Eközben a többieket egy közös táncolásra hívtuk. Eleinte sikertelennek bizonyult a közös koreográfia kitalálásának ötlete. Sőt az első számot nekünk, önkénteseknek kellett végigmozognunk, miközben a gyerekek kérdőn néztek ránk. Aztán egy kötöttebb táncra, a jól ismert Makarénára már többen bátorkodtak becsatlakozni. Amikor nem zavartak minket a nézelődők, saját mozdulatokkal is tudtunk gyakorolni. A végére egész felszabadult lett a hangulat, és jó volt látni, hogy ebben a mozgásformában szívesen részt vettek a lányok is.

A  délutáni gyereklétszám alulmaradt a várakozásainkon, ami sosem örömteli, de lehetőséget nyújt arra, hogy a jelenlévőkkel folyamatosabban foglalkozhassunk, így például hosszú és meglepően koncentrált társasozásba sikerült behúzni a fiúk egy csoportját, akik legalább két órán keresztül, figyelmesen, lelkesen játszottak, jellemzően még a szabályokat is sikerült betartatni velük.

Ebben a táborban egy rég tervezett projektet is elkezdtünk megvalósítani, és a tájfutás világába kezdjük bevezetni a gyerekeket. A fő cél az, hogy a tájékozódás, a térképolvasás ne legyen olyan idegen számukra. Első körben kis csoportokban ismerkedünk mindenféle térképekkel, ma két csoportra került sor. Előre készítettünk a tanodáról egy egyszerű térképet, ez alapján kellett megtalálni az elrejtett “kincseket”: a turista térképtől a földgömbig mindenféle típusú térképet. Megnézegettük őket, megbeszéltük, melyik mire való, majd a Google Maps segítségével kalandoztunk, először Toldon, majd a nagyvilágban is. A legtöbb gyereket elég sokáig leköti az alkalmazás, és nagyon tetszik nekik, hogy a saját házuk is rajta van a Street View nézeten. Ezután az iránytűvel ismerkedtünk, majd magával a tájfutással egy videón keresztül. Készült számunkra nemrég a faluról egy profi tájfutó térkép, amivel szerdán kincsvadászatra tervezünk indulni, ezért nagyjából átbeszéltük, mi mit jelent rajta. A legkitartóbbak még egy saját térképet is rajzoltak a Tanoda udvaráról!

Bence, Herta, Judit, Klári, Marci, Máté, Móni, Tami, Virág

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!