Tanoda – állásajánlatok

Az előző tanévben több sikeres projekthetet megvalósítottunk, így idén is az a terv, hogy minden hónapban lesz olyan hét, amikor olyasmire fókuszálunk, amire máskor nem annyira jut idő és energia. Az első ilyen hét témája a pályaorientáció volt, hiszen sokaknak aktuális az iskolaválasztás, de igazából mindenkinek fontos, hogy tudatosan tekintsen saját életpályájára, így nem lehet elég korán elkezdeni.

Az alsósoknak olyan foglalkozással készültünk, ahol még kisebb hangsúly az iskolákon, konkrét helyi lehetőségeken, ehelyett szóba került rengeteg szakma, illetve, hogy mit is csinálnak ezek az emberek a hétköznapokban. Nem csak a tevékenységről beszélgettünk, hanem foglalkozás puzzle-t használva gyűjtöttünk olyan eszközöket, amivel egy fodrász, egy szakács vagy egy boltos dolgozik a munkája során. Készültünk egy kisfilmmel is, ennek segítségével szerettünk volna megmutatni egy életutat, erről beszélgettünk kicsit: mit csinálnak a filmben szereplő emberek, miért változik a filmben az emberek színe, érzik-e így néha ők is magukat. A gyerekek, ha nem is értették a film minden mozzanatát, elég sok mindent megfigyeltek és sok okosat tudtak mondani arról, hogy mitől lesznek szomorúak és ezáltal szürkék a szereplők vagy akár mi nehéz néha nekünk az iskolában. A film után a saját életutunkra is ránéztünk kicsit a tavaly is használt idővonalon. Hol tartunk most? Milyen iskolák, intézmények vannak már mögöttünk és mi áll előttünk az életünkben? A foglalkozás végén előszedtük a jól ismert kérdést: mi leszel, ha nagy leszel? Így kellett magukat lerajzolni, hol műkörmösként, hol profi boxolóként vagy kőművesként.

A felsősök számára már tényleg kulcsfontosságú, hogy képben legyenek, szóval nekik nagyon konkrét dolgokkal készültünk. Ráhangolódásként szakmák neveit kellett a leírásaikkal párosítani, majd a már általuk is jól ismert iskolai idővonallal kapcsolatos tudásukat frissítettük fel. Velük is megnéztük a kisfilmet és jólesően csodálkoztunk, hogy mennyi mindent meg tudtak fogalmazni a mese üzeneteiből. Eddigre már tényleg mindannyian megérkeztünk és elkezdhettünk komolyan a lehetséges jövőkkel foglalkozni. Megnéztük a biharkeresztesi, berettyóújfalui, debreceni iskolák kínálatát, feltérképeztük azon szakmák elvárásait, amik a gyerekeket érdekelték, sőt, a profession.hu-n állásokat is keresgéltünk: mit kérnek, mit kínálnak. Azokkal, akik még bírták – és jó volt látni, hogy több ilyen csoport is volt -, felvételi beszélgetést szimuláltunk ezután. Eljátszottuk, megbeszéltük a tanulságait, majd tíz tippel és egy plakáttal áttértünk a munka világára, megnéztük, mire érdemes figyelni egy állásinterjún. Zárásként néhány terület mentén mindenki arra reflektálhatott, hogy miben kell még fejlődnie a kívánt iskola, szakma, állás megcsípéséhez.

Bár idén nem terveztünk az ovisainknak csoportos alkalmat a pályaorientációs hétre, de azért nem hagyhattuk ki őket teljesen a buliból. Közösen kezdtünk és kipróbáltuk milyen Amerikából jönni és bemutatni egy híres mesterséget egy-egy felnőttel. Az ügyes takarító, a kissé bátortalan fodrász és a rendőr elől menekülő bűnözők megismerése után ki-ki a saját útjára indult. Két kisfiú a katonák, tűzoltók és sofőrök nehéz munkáját vállalta magára, de a másik szobában sem tétlenkedett két kislány: fájós torkokat vizsgáltak meg, boltosként rengeteg pénzt kerestek és pincérként is derekasan megállták a helyüket. És ne feledkezzünk meg az isteni pötyi tortát készítő cukrászunkról se, aki egy harmadik helyszínen végezte munkáját. Kondicionieriai ir šilumos siurbliai gera kaina internetu

Bár voltak nagyon jó pillanatok és olyan csoportok is, ahol ez volt többségben, összességében azért inkább döcögött a gépezet. Ugyan sokat fejlődött a gyerekek hozzáállása a tanoda kezdete óta, és sok mindent tudnak a lehetőségeikről, komolyabban és kicsit reálisabban is látják őket, bátrabban gondolkodnak a témáról, azért még mindig nagyon nehéz nekik. Ráadásul a projektheteket jellemző lazább légkör, a kreativitást igénylő feladatok nagyobb aránya sem jön be mindenkinek ugyanannyira. Az viszont vitathatatlan, hogy hasznos napok vannak mögöttünk és a tapasztalatok sok-sok szükséges utat jelöltek ki számunkra. És már csak el kell indulni.

Julcsi, Máté, Tami

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!