Elérkezett a tavaszi szünet és ezzel az ALDI – Fiatalok és a környezetvédelem pályázatunk csúcspontja is, nagyjából az egész hetünk erről szól majd. Készülünk a vasárnapi nyílt napra, megpróbálunk minél jobban odafigyelni a környezetünkre, akár azzal, hogy csomagolásmentes nasikkal készülünk a gyerekeknek (és a saját vásárlásaink is így szerveződnek), akár azzal, hogy kiállítást készítünk a témában. A kiállítás megnyitásáig 5-6 fős csoportok egy-két pedagógus társaságában dolgoznak egy projekten minden nap. Ezek lehetnek művészi alkotások, tárgyak, videók, plakátok vagy bármi, ami a gyerekek eszébe jut. Ma volt az első alkalom, megtörténtek a témaválasztások és a kezdeti előkészületek is elindultak. Sok gyerek vett részt különböző intenzitással, de egy biztos: nagyon izgalmas dolgok alakulnak, amiről egyelőre nem rántanánk le a leplet.

A tavalyi tájfutós projekt sikerén felbuzdulva újra elővettük Told tájfutótérképét, és szerveztünk köré egy délutáni programot. A tavalyi csillagtúra-szerű verseny helyett most a kooperatív kincskeresős formát választottuk. Körülbelül kétszer annyi gyerek jött el, mint tavaly, és nagyon lelkesek voltak, egész nap kérdezgették, mi lesz. Kihalófélben lévő állatokat kellett megmenteniük az expedícióknak. Három csoportra osztottuk őket, minden csoportra jutott két önkéntes és 6-7 gyerek a sulisok közül. Csapatonként három területre kellett eljutniuk a térkép segítségével, ahol három-három papírdarabot kellett megkeresniük – ezekből a legvégén összeállt három állatos kép, amit csak akkor tudtak kirakni, ha együttműködtek a csoportok. A versengést nehezen tudták elengedni, és a csoportok kialakítása sem volt zökkenőmentes, de végül jó hangulatúra sikerült a futás, és sok gyerek valóban próbált a térkép alapján tájékozódni. Minden kép összeállt, és a kutatók is elnyerték méltó jutalmukat.

Szintén a környezetvédelem apropóján egy olyan mesével is készültük, ami erről szól. Ez a WALL-E. Ma az első 23 percet néztük meg, de holnap folytatjuk a további részletekkel és még az is lehet, hogy szombat délután egy természetfilmmel is bepróbálkozunk.

Ádám, Berta, Csenge, Dorka, Judit, Julcsi, Tami, Virág

  •