A táborokban a kamasz lányokról sem szoktunk megfeledkezni. Vannak köztük olyanok, akik egyébként is rendszeres résztvevői a nyári programoknak, de többen csak azokra jönnek el, amik kifejezetten nekik szólnak. Az előző hétre két ilyen alkalommal is készültünk.

A csajos klub fő tevékenysége a hajfonás volt. Az alapötlet az évközben tanuláskor gyakran feltett “megcsinálhatom a hajad?” kérdésből indult. Arra gondoltunk, hogy a csajos klub megfelelő alkalom lenne az ilyen fajta igények kielégítésére. Vittünk sok hajgumit, fonalat és tableteket. Voltak, akik hamar megtalálták a helyüket a programban, ők egyből nekiláttak a különböző frizurák elkészítéséhez, vagy éppen ők voltak a megrendelők és a hajkészítés alanyai. De voltak, akik azt mondták, hogy nem tudnak hajat fonni és azt sem szeretnék, ha befonnánk a övéket. Ez utóbbi csoport idővel feltalálta magát és a hajba készített fonalakból kezdtek el különböző technikával karkötőt készíteni maguknak és másoknak.

A terv az volt, hogy tabletek segítségével új fonástechnikákat sajátítunk el, azonban a lányok inkább a biztosra mentek. A brutál fonott-kontykészítő videó helyett pedig az aktuális kedvenc zenéjüket hallgattuk meg. Így készült parketta, fordított parketta fonás, egy és két copfban is. Fonalas fonás és tincs tekerés. A legnagyobb bók pedig az, hogy volt, aki a tábor végéig meghagyta a fonatait.

Szombat este a kis kertünkben termett borsóból és babból készítettünk levest három nagylánnyal kiegészülve. Nagyon csajos lett a hangulat, mert a hagymapucolás, babfejtés és a zöldségek előkészítése során hamar beindultak a beszélgetések, egészen komoly vizekre evezve. Közben persze elkerülhetetlen volt az is, hogy a receptekről, a levesek elkészítésének hagyományairól is beszéljünk: kell-e bele ecet, vagy sem? Tejfölös legyen vagy sima? Ezek az apróságok is közelebb hoznak minket egymáshoz, mert mind a két fél bepillantást nyer a másik szokásaiba, ilyen hétköznapi témában is, mint a főzés.

Amikor feltettük főzni a levest, akkor a baba-mama klub szobájából előkerült egy várandóssági könyv is, annak kapcsán pedig ezernyi kérdés a lányokról a terhesség és szülés kapcsán, miközben ők is meséltek, hogyan születtek a tesók, kihez milyen sztori kapcsolódik. Tulajdonképpen a közös főzés is egy igazi csajos klubbá alakult, ahol őszintén lehetett beszélgetni mindenről, miközben a háttérben rotyogtak a finom levesek. Tiszta idill. Másnap ezekkel a levesekkel vendégeltük meg a gyerekeket a kultúrban, ami szuper lezárása volt a második tábornak.

Orsi, Virág

  •