Ezt a címet adtuk a Tesco “Ön választ, mi segítünk” programjára benyújtott pályázatunknak, mely második helyet ért el a közönségszavazáson, így 200 ezer forintból meg is valósíthatjuk. Az első és legnagyobb szabású programelem során Debrecenbe vittük a felsős és középiskolás srácainkat, és stílszerűen ki is hagytunk egy fokozatot, egyből egyetemre mentünk.

Alapítványunk régi barátja, remek szakmai kapcsolatunk, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetének igazgatója, Dr. habil. Iványi Zsuzsanna fogadott minket. Kezdésnek megnézhettük az intézet könyvtárát, ahol egy rövid beszélgetésből az is kiderült, hogy több a hallgatójuk, mint ahányan Toldon élnek, de az is, hogy bizony van olyan tanodásunk, aki komolyan gondolkodik egyetemi tanulmányokon. Ezután az impozáns épület ejtette ámulatba gyerekeket – tényleg! -, de még egy órára is bekéredzkedtek. Gondolom mondanunk sem kell, de mindenki most járt először egyetemen, sokan nem is igazán értik, hogy mi is az, hova tanulunk még felnőttként is, de nekünk sem célunk, hogy mindenképpen a felsőoktatás felé tereljük őket. Egyrészt nem tartunk itt, másrészt nem is mindenkinek ez az útja, de fontos, hogy tudjanak erről a világról, amihez így legalább egy saját élményük is van már.

A következő szakmai programpont a Szelet a Vitorlába! Pályaválasztási Kiállítás volt, ahol sulikkal, szakmákkal, munkaadókkal ismerkedhettek. A forgatag elképesztő volt, még félig az egyik izgalmas cselekvésből már a másikba vágytak, így a sok rohanás és ereklyevadászat – a standokról elhozható mindenféleség – bizony bőven a koncentráció rovására ment. A céltudatosabb gyerekeink találtak nekik való kiállítókat, de a bizonytalanokat teljesen elsodorta az ár. Persze szinte biztos, hogy a rengeteg élmény mellett egy-két információ is eljutott hozzájuk, de legtöbbször mi tettük fel azokat a kérdéseket, amik nekik lennének fontosak – pl. a kollégiumi elhelyezés, ha Debrecenig vágynak Toldról -, és aztán mi is hallgattuk végig a válaszokat a különböző munkahelyek milyenségéről. Persze mindez nem ért minket meglepetésként, ugyanakkor elképesztő mennyiség inputot és referenciapontot kaptunk a további munkánkhoz.

2012-ben pár gyerekkel rohangáltunk a focipályán. Ma tizenötükkel egyetemet látogattunk, középiskolákról, munkahelyekről beszélgettünk. Elképesztő sztori. Köszönjük a rengeteg támogatást, amit az elmúlt években kaptunk ahhoz, hogy a világ legkirályabb munkáját végezhessük!