húszhúsz

Úgy alakult, hogy az első dolgozós hét fontos és szükséges háttér- és szervezeti munkákkal telik majd, nekünk pedig túlságosan hiányoztak a gyerekek ahhoz, hogy ilyen sokat kihagyjunk. Elruccantunk hát Toldra, hogy az év első hétvégéjén kicsit ráhangolódjunk 2020-ra.

Szombaton négy csoportban hoztuk el a tanodába járó gyerekeket. Egy mesével kezdtünk, ami tulajdonképpen egy hosszú találós kérdés volt és az év, évszak, hónap, hét, nappal és éjszaka megfejtéseket kellett kihámozniuk a történetből. A nap folyamán, az elsősökkel kezdve, egészen a nyolcadikosokig, különböző eszközökkel végül elszámoltunk 2020-ig. A Timeline c. játék kártyát felhasználva időrendbe tettünk néhány fontos eseményt, hogy aztán 2020-as, várásra érdemes eseményeket keresgéljünk egy-egy mobil megjelenésétől, az olimpiai játékokon át a gyűrűs napfogyatkozásig. Egyénileg megnézegettük, hogy állnak a tanév elején kitöltött lapok, ahol megjelölték, mit és hol szeretnének csinálni a tanodában. Pipáltunk sok mindent, de a hiányokat is megjelöltük, és akadt, akinek új dolgok is felkerültek. Zárásként pedig csukott szemmel rakták ki legóból, hogy 2020, persze kicsit segítettünk is nekik.

Vasárnap aztán párhuzamosan, három-három csoportban jöttek az ovisok és az iskolások.

Az ovisokkal kisebb csoportokban egy mesét dolgoztunk fel. A mesemondást bábokkal, hangokkal és sok mozgással kísértük, így a gyerekek nem csak hallgatók voltak, hanem szereplőként bevonódtak a történetbe. Voltak, akiket nagyon behúzott a szerepjáték, és szívesen bújtak a különböző állatok bőrébe, mások még csak most kezdenek megbarátkozni ezzel a formával. A „fuss el véle” után aztán mindenki elkészítette a saját ujjbábját, amit haza is vihettek.

A nagyobbaknak laza társasjátékozással, ahol azért több mint 10 játék került elő, és kézműves programmal készültünk. Utóbbinál a 2020-as évi fogadalmainkat és kívánságainkat fogalmaztuk meg. Varázspálcákat készítettünk, melyek csillagvégeit kikereteztük a varázsszavakkal, belsejüket gyöngyökkel és csillogó flitterekkel, ágaikat színes tollakkal és csillámporral díszítettük. Volt aki kipróbálta: „Én 2020-ban… „… huss és pöcc. Majd kiderül.

És mindeközben valami nagyon érdekes szakmai izgalmasság történik a háttérben, reméljük hamarosan arról is írhatunk.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!