Márciusban is elérkezett az a hét, amikor nem a direkt tanulásokon van a hangsúly, hanem azon, hogy kis csoportban valamilyen téma mentén projektet szervezzünk. Idén készítettünk már újságot, de varázsló iskolává is váltunk egy hét erejéig, most pedig egy saját civilizáció kialakításába kezdtünk bele.

Az alapeszköz, amit használtunk a Lego volt, ebből készült egy-két kivételtől eltekintve a birodalomunk. Izgalmas volt, mert azt találtuk ki ezúttal, hogy minden csoport feladata más és más legyen, nem egy közös tervet viszünk végig mindenkivel. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy minden gyerekcsapat kapott egy olyan területet, melynek kitalálása csak az ő felelőssége lett. Volt, akinek a Lego-válogató szemfüles és komoly munkája jutott, volt, aki a terepasztalt rajzolta meg és készítette elő a következő csoportoknak, mások ABC-t találtak ki vagy társadalmi hierarchiát építettek, pénzt és zászlót terveztek és gyártottak.  Szerettük volna ezeket a dolgokat kicsit a való élethez is kötni, így nézegettük különböző társadalmak felépítését, más országok zászlóinak formáját, színének jelentését és sokat beszélgettünk arról, hogy mik a fontos dolgok szerintünk a világban.

Természetesen minden gyerekcsapatnak kellett építenie is a birodalomhoz. Ez időnként kapcsolódott a feladatukhoz, például aki pénzt tervezett, annak pénzzel kapcsolatos intézményt kellett csinálnia, aki a hierarchiát készítette el, annak az építménye a társadalmi rétegekhez kapcsolódott. De olyan csoport is volt, ahol egyszerűen az volt a kitétel, hogy olyan dolgot tervezzenek, ami még hiányzik nekik a terepasztalról. Volt még két plusz elem is, melyeket megcsináltuk mindenkivel. Egyrészt mindenki tehetett javaslatot a birodalom nevére, másrészt pedig üzenetet küldtünk a kitalált ABC-vel a következő csoportnak, akik természetesen megfejtették és ebből következtethették ki, hogy nekik milyen feladatuk lesz.

Az ovisainknak kicsit mással készültünk. Nekik az első lépés egy Lego kihívásvolt: 1-1,5 perc alatt, közösen kellett kockákat színek szerint szétválogatniuk, minél magasabb tornyot építeniük és egy labirintuson kifújni egy szívószállal a bent ragadt labdát. Minden blogolvasó tudja, hogy milyen ügyes ovisaink vannak, úgyhogy nem is kérdés, hogy ezeket a feladatokat szuperül teljesítették. Ezután az egyik csapattal egy szépséges piramist készítettünk, a másikkal pedig különböző járművekkel népesítettük be az addig üres utcákat.

Sok mindent terveztünk még a hétre, de a  terveinket kissé megfújta a világban kialakult helyzet, így hamarabb lezártuk a projektet és ezzel együtt a tanodát is bezárjuk egy kis időre. Ebben a nehéz időben is szeretnénk kapcsolatban maradni a gyerekekkel, próbáljuk úgy szervezni, hogy Skype-on, Facebook-on keresztül beszélni és tanulni tudjunk velük. És ha visszatérünk, akkor reméljük, hogy a most kimaradt terveinket pótolni tudjuk, mert úgy láttuk, hogy szinte az összes gyereket behúzta ez a projekt, és szívesen szöszöltek az építéssel, a tökéletes elemek megtalálásával. Szóval amíg újra nem rendeződik a helyzet, addig még izguljunk egy kicsit, hogy Kocka Birodalom, Zseton Királyság vagy esetleg Tanoda Királyság lesz a birodalmunk neve, és természetesen arról is beszámolunk majd.