Baba-mama klubot tartani távolról? Na azt meg hogy? Videókonferenciával? Facebook posztokkal? Telefonon? De hol marad a közösségiség? A személyesség? Nem ez volna a lényege egy klubnak? A kicsiknek a közös játék, mondókázás, sütés-főzés, lakomázás, építés, kertészkedés, alkotás és minden más? Az anyukákkal a beszélgetések, a tapasztalatok megosztása, egymás támogatása, nem amolyan igazi együttlétről szól ez a klub? Hát de. Akkor most mi lesz?

Eddigi tapasztalatainkra és bevált pedagógiai módszereinkre építkezve feltaláljuk magunkat. Ha a tanodába járó gyerekek egyéni fejlesztésben részesülnek, egyéni foglalkozások keretén belül, akkor a babák fejlesztését miért ne lehetne megoldani szintén személyre szabott, fókuszált figyelemmel? Milyen jó, hogy most ezt is kipróbálhatjuk, hiszen ebben a tekintetben, mi tagadás, volt egy kis hiányérzetünk. A kétségtelenül fejlesztő, örömteli közösségi élmények mindig is prioritást élveztek, és fognak is élvezni a baba-mama klubon, de a megszokott pörgő zsibongás közepette volt már olyan, hogy egy-egy baba-mama párosnak nem lehetett megadni a csak róluk és csak nekik szóló 10-15 percet. Pedig néha szükség lett volna erre is. Egyéni, koragyermekkori fejlesztésre. Most pótoljuk ezeket a perceket a kialakult helyzet fényében.

Az első hét tehát arról szólt, hogy feltérképeztük a lehetőségeinket. Kik azok az anyukák, akik szeretnék kipróbálni ezt az új baba-mama formát? Melyik babás háztartásban van okostelefon, vagy más videózásra alkalmas eszköz? Használható internet van-e? Ezután a tanoda jól bevált módszertanát alkalmazva, egyéni baba-mama terveket írtunk. Rövid, 15 maximum 20 perces foglalkozásokhoz terveket, figyelembe véve a gyerek életkorát (0-3 éves gyerekekről van szó), érdeklődési körét, fejlődési stádiumát, illetve a neki kitűzött fejlesztési célokat. Majd élesben… jöttek is az első hívások, tapogatózások… körvonalaztuk, hogy mit lehet és mit lehetne még.

S’akkor mondom is az első hét tanulságait: mindig a babához kell alkalmazkodni! Ha nyűgös, mert nő a foga, ha éppen alszik, vagy ha egy tesónak pont kell a telefon tanulni, akkor nyilván halasztjuk egy-két órát a foglalkozást. Rugalmasnak kell lenni! A mondókázás igenis megy, az anyukák ölbe veszik a kicsiket, mozognak velük, mutogatnak nekik… a telefon hangszórójából recsegő mondóka csak egy gyenge kíséret. Aztán ha a tesók is beszállnak, akkor az már igazi buli! És általában beszállnak… mindenki, ovis és sulis tesók egyaránt, körbeülik a telefont, segítenek a baba figyelmét a képernyőre csalni, segítenek a játék előkészítésében, segítenek a játékban. Fontos, hogy legyen tartalékban egy-két izgalmas feladat is (esetleg bohóckodós, figyelemfenntartó, figyelemfelkeltő mondóka), mert olyan is megeshet, hogy a baba inkább egyedül fedezné fel a világot, mintsem tornázna például (szóval az online babatorna annyira nem jött be eddig)… És még az is nyugtázható, hogy baba-mamán el lehet már kezdeni az online fejlesztő játékokat is! A nagyobbacska gyerekek, a 2-3 évesek szívesen pukkasztanak buborékokat, érdeklődnek az online kirakósok iránt.

A második hetünk az online baba-mama kluból megerősített olyan dolgokat, amiket eddig is tudtunk. A helyzet felmérésével már számíthattunk volna rá, de mégis nehéz volt tudatosítani, talán csak idő kellett hozzá… Bár van pár klubtag aki szeretne továbbra is aktív maradni, szeretnének az online, egyéni baba-mama foglalkozások lehetőségével élni, mivel rossz, vagy nincs telefonjuk, rossz, vagy nincs internetjük, ezért nem tehetik meg. Nehéz ez. Viszont úgy tűnik a jövő héttől tudunk segíteni a tanodásoknak tablettel és interneteléréssel, ami a baba-mama klubnak is segítség lesz. És hogy mondjak még egy pozitív dolgot is a hétről: jól sült el a páros foglalkozás kísérlete: együtt lakó, baba-mama klubba járó testvéreknek, unokatestvéreknek közös baba-mamája. Pipa.

Most már a harmadik online hetünkben járunk, amikor a Facebook-csoport adta lehetőségeket is igyekszünk egyre jobban kiaknázni… A Facebookon, még azelőtt hogy felfüggesztettük volna a találkozásainkat, mindig megosztottuk a Toldi közösséggel a baba-mamás élményeinket. Minden klub-os délelőttről készítettünk szöveges és sok fotós, néha videóval is ellátott beszámolót. Most csavartunk ezen az online baba-mamás jelenléten és üzenőfalként, gyorspostaként használjuk a toldi Facebook-csoportot: heti kétszer-háromszor rajzfilmet, játékot, mondókás/gyermekdalos videót, babáknak mesélős tanulnivalót vagy anyukáknak hasznos gyermeknevelési-gondozási tippeket osztunk meg. Ezen a héten már a baba-mama klub közösségi jellegét próbáljuk visszacsalni magunknak a Facebookon egy kihívás-játékkal (eleget teszünk az interneten forgó trendnek is): palacsintasütéssel és palacsinta-dal énekléssel kíséreljük meg jól érezni magunkat otthon, úgy hogy közösen csináljuk ezt a sütős, finomat-evős tevékenységet. Fotókkal és videókkal osztjuk meg egymással az élményt. Együtt vagyunk egy Facebook bejegyzés alatt. Mint régen, baba-mama klubként.