Minden táborban fontos szerepe jut a mozgásnak, szabadtéri játéknak, hiszen a gyerekeknél is nagyon fontos ez, nem is meglepő tehát. Viszont most mi is – talán a 4 hónapnyi bezártság miatt – a szokásosok mellett nagyon sok mozgós programot szerveztünk. A szokásos foci, amerikai foci kombó mellett felavattuk az új teniszt gyakorló szerkentyűnket, de a nagylányokkal futni is elmentünk egyik este és volt sorverseny, ami mindig tuti siker. De újdonságokat is tartogattunk, ezekről írunk most egy kicsit.

A zenés – táncos mozgásokat a legtöbb lány szívesen végzi, nincs ez másképp a Toldi Tanodásoknál sem. A táborban két aerobik foglalkozás is volt a lányoknak. Az egyik foglalkozáson a felsősök és a középiskolások, a másikon pedig az alsósok vettek részt. Egy bemelegítéssel indítottuk az edzést, ahol a fejünk búbjától a lábfejünkig végig mozgattuk az egész testünket. Majd az aerobik alaplépéseivel ismerkedtek meg a lányok egy – két koreográfia keretében. A gyerekek nagyon ügyesen követték és utánozták le a mozdulatsorokat, figyelve a zenére is. A zenés – táncos mozgás mindenkit behúzott és jó kedvvel, nevetéssel telt el ez a kétszer fél óra. A foglalkozás végére mindenki kellemesen elfáradt, bár a nagy lányok bírtak volna még ennél többet is, és igényelnék az aerobik foglalkozások tartását az elkövetkezendő időkben is.

A jóga műfajával 1-2 évvel ezelőtt egy önkéntesünk jóvoltából sokat foglalkoztunk, sőt a Jógakaland című könyvet is forgattuk már ovis foglalkozáson, szóval nem vállaltunk túl nagy kockázatot, amikor újra leporoltuk a jógamatracainkat. Ezúttal az alsós gyerekeknek készültünk. A jóga során egy erdőbe látogattunk el, ahol avarban tapostunk mezítláb, forgószélbe kerültünk, majd rengeteg állattal találkoztunk. Kezdetben csak a mozgásukat utánoztuk a kobrának, a teknősnek, az elefántnak, egy erdőbe tévedt kóbor macskának és egy pillangónak, majd légzéssel egybekötve néhány állat hangját is. A túra végén krokodilként pihentünk egy kicsit egy tó partján. Míg az első csapatban, ami csak első osztályosokból állt leginkább a légzőgyakorlatok váltak be és ott tudtuk legjobban behúzni a gyerekeket, a 2-4.osztályos gyerekek szinte végig nagyon komolyan és nagy lelkesedéssel követtek minket. Látjuk a jógában a lehetőséget, szeretnénk máskor is elővenni majd.

A Kárpátok Alapítvány “Roma gyerekek korai képességgondozásához szükséges helyi kapacitások fejlesztése” pályázat keretében a karantén alatt szuper eszközöket tudtunk beszerezni és végre ezt is szerettük volna kipróbálni. Így a volt és leendő elsősöket meginvitáltuk egy állatmentő expedícióra. Nem torna a torna, ha nincs bemelegítés, még ha egy expedíció köntösébe is van bújtatva. Ebben Simon mondta vagy nem mondta az utasításokat, amiket a gyerekek szorgosan végrehajtottak vagy nem. Majd jött a neheze: egy akadálypályán mentünk többször végig, miközben csipesszel kellett kimenteni az állatokat a vízből, majd biztonságos helyre szállítani, közben sok egyensúlyozás, ugrálás, futás és némi taktilis érzékelést célzó feladatot hajtottunk végre. Miután minden állat megmenekült és a meleg miatt fel is frissítettük magunkat, jött a zárás: a sikeres expedíció ünneplése egy kis buborékbulival. Az eszközök tehát kiállták az első próbát és szuperül beváltak, így csak azt sajnáltuk, hogy a fele csapat nem jött el végül erre az alkalomra.

Csenge, Julcsi, Tami