A 3. nyári tábor első kézművese óriási sikert aratott a gyerekek körében! Ez nem meglepő, hiszen gagyi lisztfigurákat készítettünk színes (na meg közkedvelt) lufi, fonal és liszt alapanyagokból. Mekkora buli volt! Fehér felhőben töltöttük a lisztet előbb saját készítésű papírtölcsérrel műanyag palackba, majd onnan a picit felfújt, a palackra rácuppantott lufiba ráztuk. Kiengedtük a levegőt a lufiból, meg pluszba egy kis lisztgőzt, kötöttünk egy csomót a lufi végére és nekiláttunk a frizurának. A fonalból bojtot gyártottunk és azt ráragasztottuk vagy kötöttük a lisztfigurák „fejére”, eltakartuk a séróval a csomót. A szemet, szájat, orrot alkoholos filccel rajzoltuk a lufira, mintegy életre keltve a figurákat.

Az előző napi varázslós meseíráshoz kapcsolódó kézműves foglalkozáson mindenki elkészíthette a saját varázspálcáját és süvegét. A gyerekek szabadon engedhették a kreativitásukat: volt csomó színes, csillogós szalag és ragasztószalag, puha bolyhok, konfetti. Mindenki elmélyülten gyártotta a varázslólét elengedhetetlen eszközeit, és volt, aki napokig büszkén viselve jelent meg bennük a többi programon. Igazán megható volt látni, milyen segítőkészek egymással a gyerekek, ha valaki elakadt egy lépésnél, vagy éppen csak nem sikerült valamit felragasztania, máris valaki félretette a saját pálcáját és süvegét, hogy segíthessen.

Ebben a táborban is kaptunk belsős segítséget, most Berényi Anna csatlakozott a tanoda csapatához:

Ez az első év amikor én is részt vettem a Toldi Tanoda táborban, mint igazgyöngyös tanár. Nagyon vártam a találkozást a toldi gyerekekkel hiszen a vírushelyzet miatt már régen találkoztam az ottani tanítványaimmal. Izgatottan készültem a foglalkozásokra. Olyan kézműves tevékenységeket terveztem amely nemcsak számomra, de a gyerekeknek is kihívás volt.

Az első foglalkozáson elkészítettük a Varázs halak alapját papírmasé technikával, melynek során felfújt lufira vittük fel az újságpapírfecniket tapétaragasztó segítségével több rétegben. A gyerekek nagyon élvezték a munkát, alig várták hogy a halak elnyerjék végső formájukat. Azonban a befejezésre várni kellett két napot hogy az alapok megszáradjanak.

Így a második napon egy újabb tevékenységgel töltöttük a délutánt. Maradva a varázslatnál, csengő-bongó színes szélcsengőket készítettünk természetes anyagokból, faágakból, tollakból, gyöngyökből és színpompás szalagokból. A hatást kis csengettyűkkel fokoztuk. A gyerekek boldogan vitték haza az elkészült alkotásokat.

A harmadik nap elérkezett a várva várt pillanat. A halacskáink megszáradva várták, hogy a gyerekek folytathassák rajtuk a munkát. Mindenki az általa választott színekkel, akrilfestékekkel adott egy alapszint a halaknak. Ezt követően tetszőleges mintákkal díszítették őket, szemeket és pikkelyeket festettek rájuk. A hatás kedvéért egy kis akrilsprayt is használtunk a pikkelyekhez. A kész halacskák különlegesek és egyediek lettek, mindegyik egy külön kis karakter, mint ahogy a készítőik is. 🙂

Szuper volt ez a három nap, várom hogy újra találkozzunk!

A gyerekkel egy roppant egyszerű(nek tűnő) szélforgót is elkészítettük a hét során, ahol mindenféle tarkabarka csodák születtek, amikkel aztán jókat futkároztak az udvaron. Ahogy az lenne szokott, a szélforgóból jutott a családtagoknak is, hiszen néhány gyerek imádja a kézműves elkészültének folyamatát, így egyik darabot készíti a másik után.

Így volt ez a rögtönzött, nagyszemű halacskával is. Ügyesen vágtak, ragasztottak, díszítettek és végül felhelyezték a halacskának legnagyobb ékességét is: a hatalmas szemeket. Domináltak a rózsaszín kishalak, de a végén megjelent néhány citromsárga és kék egyed is. Ebben a kézművesben pedig még a legkisebb 3,5 éves önkéntesünk is aktívan részt vett.

Pénteken karcképeket készítettünk. Ez egy kisebbek számára is egyszerűen elsajátítható technika volt és nagyon sok gyereket be tudtunk vonni a tevékenységbe. Egy fehér lapot beszíneztünk teljesen mindenféle színes zsírkrétával, majd ezt befestettük fekete temperával. Megvártuk, amíg megszárad a festék és hurkapálcikával mindenki belekarcolta a rajzát saját elképzelése szerint. A foglalkozás alatt nagyon kreatív és egyedi alkotások születtek.

Péntek délután origami házikók épültek, persze szigorúan papírból. Igazából olyan kézművest szerettünk volna, ami egyszerű, de ízlés szerint sokféleképpen díszíthető, színezhető, sőt a végén játszani is lehet vele, például ha néhány kupak ember beköltözik a házakba, akkor kiváló szerepjáték kellék. Néhány hajtásból kész is a ház, majd filccel vagy ceruzával jöhet az elengedhetetlen házrészek és szobabelsők rajzolása. Ez a délután igen rövid volt, de azért folyamatosan volt néhány gyerkőc, aki belevágott egy, két vagy három házikó elkészítésébe.

Anna, Csenge, Eszter, Julcsi, Orsi, Zsuzsa

  •