Szeretjük a közös farsangokat, amit az elmúlt néhány évben mindig a csütörtök esti közös programok alkalmával tartottunk. Sok gyerek, sok család, eszem-iszom és mulatozás. Idén, mint ahogy annyi minden más, ez is máshogy alakul. Szerencsére van az a jó szokásunk, hogy havonta egyszer nem annyira tanulós heteket szervezünk, hanem valamilyen téma köré húzunk fel foglalkozásokat. Így jó apropó volt, hogy a februári projekthét most a farsang körül forogjon.

A beöltözés szinte adott volt, hiszen hónapok óta maszkot viselünk, úgyhogy most az első feladat az volt, hogy az unalmas fehér maszkokat tegyük kicsit színesebbé, vidámabbá. Lett cica maszk, szívecskés maszk és mindenféle színben pompázó szivárvány maszk is. Ezt egy gyors fotózkodás követett, majd érkezett egy kvíz. Itt a tanoda pedagógusairól és önkénteseiről láthattak gyerekkori farsangi képeket, ahol azt kellett megtippelni, hogy ki látható a képen. Azt láttuk, hogy azért ez nem volt egyszerű feladat, úgy néz ki sokat változtunk az elmúlt években.

Nincs farsang egy kis ügyességi játék nélkül, szóval néhány számban megmérettették magukat a résztvevő gyerekek. Volt itt gurulósdeszkával evezés, csúszdázó filcek elkapkodása és fonal felgombolyító verseny is. A rekordokat a hét folyamán vezettük a táblán, minden napra jutott egy kis rekorddöntés.

A foglalkozás végére kicsit lezártuk a versengős szakaszt és a farsangi szokások, történetek megismerésére helyeztük a hangsúlyt. A gyerekek a hét folyamán egy közös plakátra, rajzoltak, írtak, ragasztottak információkat, képeket farsangi ünnepekről, a farsang történetéről, jelmezekről, kiszebáb készítésről. A legutolsó feladat pedig választható volt: a gyerekek nézhettek mesét (természetesen témához illőt), olvashattak könyvet (Harcos Bálint Szofi átváltozik könyve jó választás volt) vagy megnézhettek egy rövid videót a busójárásról.

Elég szokatlan hetünk volt, sok hiányzóval, átszervezésekkel, de igazából a foglalkozások jól sikerültek, mindenki élvezte őket, és ha a fánkevés ki is maradt, de legalább egy kis farsangélményből jutott idénre is és hozzájárultunk a téltől való elköszönéshez.