2020 januárja óta van a tanodában Ovis klub, amin eleinte a meséléssel, anyanyelvi kompetenciával foglalkoztunk a 3-5 éves gyerekekkel. A Kárpátok Alapítvány A Korai Évek Fontosak programjával viszont szerettük volna picit bővíteni a tevékenységünket és így született meg az Ovis klub másik fókuszba, a mozgásfejlesztés.

Az elég tág és sok részből álló finom- és nagymozgás területén túl a térbeli tájékozódás, testséma fejlesztését tűztük ki fő célnak, de emellett szeretnénk még egy-két dolgot belecsempészni a feladatokba, szóval eddig nem telt el úgy foglalkozás, hogy ne kelljen egy kicsit számlálni vagy például színeket egyeztetni vagy megnevezni.

Szokásunkkal ellentétben ezek az alkalmak kiscsoportosak, egyszerre 3-5 gyerkőc vesz részt rajtuk. A felépítésük viszont hasonló ahhoz, amit követünk általában is a tanodában. Egy rövid mondókázással hangolódunk rá a mozgásra, azt követi (egyelőre) három feladat, ahol kicsit jobban megmozgatjuk magunkat és végül a lezárás jön, pihenés a sötétben, halk zenére. Utóbbi néhány alkalom után is a kedvencünkké vált, hihetetlen ügyesen tudnak két percig nyugiban feküdni a gyerekek, amit az előtte lévő játékok során szinte elképzelhetetlennek tartottunk.

Egyszerre nagyon fárasztó és feltöltő alkalmak voltak ezek. A gyerekek most ismerkednek velünk, a tanodával, a keretekkel, ami nagyon különböző minden gyereknél. Van, aki lassan, bizonytalanabbul teszi ezt, mások rögtön otthon érzik magukat és birtokba vesznek mindent. Szóval mi is ismerkedünk a gyerekekkel és próbáljuk terelgetni őket, ami mindig jó fáradttá tesz minket egy-egy alkalom után. Viszont hihetetlen energetizáló és motiváló ennyi lelkes kisgyerekkel dolgozni és látni, hogy valami elkezd működni. Persze, ahhoz még nagyon kevés alkalom telt el, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, de reméljük, hogy a legközelebbi blog alkalmával már egy picit a változásokról is beszámolhatunk.