Agyagedény készítése

Az agyagból először kis golyókat, majd kígyót gyúrtunk. Ezután az agyaghurkát feltekertük, ebből lett az edény alja. A falát is ugyanezzel a technikával raktuk fel. Az így elkészült kosárkába agyagtojásokat gömbölyítettünk. Még egy kismadár is került a kosár tetejére.

Ajtódísz, koszorú

Dekorgumiból készítettünk ajtó/ablakdíszeket. A gyerekek körberajzolták a sablonokat, majd kivágták a formákat. Készíthettek virágot, madarat, szívecskét. Ezeket a formákat egy koszorú alapra felragasztották és díszítették.

Bábkészítés

A nagyobbacska gyerekekkel gyártottunk papírbábokat arra a célra, hogy majd bábelőadást adunk elő az ovisoknak az egyik nap! Előre megrajzoltuk az állatokat, akik szerepeltek a mesében (vakond, ló, nyúl, malac, kutya, galamb, tehén, kecske, legyek), aztán a gyerekek beszínezték őket, ahogyan akarták. Volt sárga és lila tehén, és sok színű galamb is! Végül kivágtuk a rajzokat és celluxszal rögzítettük őket hurkapálcákra! Kész is!

Kézszörnyek

Félbehajtott színes papírokat használtunk, amire rárajzoltuk a kezünket majd kivágtuk. Ezek után jöhetett a díszítés pomponokkal, szemekkel és a végén ruhacsipeszeket ragasztottunk a hátuljára, hogy bárhova felcsipeszelhetőek legyenek otthon a művek. Inkább a csajokat kötötte le ez a kézműves, a végeredmények pedig a fotón önmagukért beszélnek.

Körmönfonás, körmöcskézés

Két különböző fonási technikát ismerhettek meg a gyerekek. Karkötők, nyakláncok, övek készültek.

Krumplinyomda

A gyerekek először egy olyan képet készítettek a krumpli nyomatokból, amit hazavihettek. Rajzoltak egy képet, aminek egyes részleteibe nyomdáztak. Így például királylányok szoknyái készültek különböző nyomatokkal. A második munkájuk a délutáni bábelőadás díszletéhez készült. A nyomatokból sorminta készült, majd pillangót, fát, virágot vágtunk ki a papírból, és ezzel díszítettük a paravánt.

Papírcsillag

A papírcsillag készítéssel kicsit túllőttünk a célon, már ami a nehézséget illeti. Az origami eleve nem könnyű műfaj, ráadásul most főleg kisebbek álltak be, így sokat kellett segíteni, és bevalljuk, egy-két lépés elsőre még nekünk is kihívást okozott. A gyerekek viszont irtó türelmesen vártak a segítségre – néhány éve ilyet még elképzelni sem tudtunk volna –, a díszítést pedig már mindenki élvezte, így végül sikerélménnyel zártuk ezt a foglalkozást is.

Pálcikás sellő

Csobbantunk egyet a sellőkkel, akiket spatula, elképesztően csillámos dekorgumi és ragasztó segítségével varázsoltunk elő. Annyira tetszett a gyerekeknek a sellő egyszerűsége és nagyszerűsége (vagyis csillámossága), hogy többen 2-3 darabot is készítettek, sőt utána haza is vitték őket. A kézműves végére egy darab spatula sem maradt.

STEM rakéta

Mint ahogyan az első táborban, a másodikban is kézműveskedtünk STEM játékot. Most rakétát! Nagyon sok rakétát! Irtó egyszerű a gyártási folyamata ennek az űrjárgányak: rakétasablont kell kiszínezni (egy marslakót vagy egy asztronautát belerajzolni), majd kivágni, utána egy vastagabb, rövidre vágott szívószál egyik végét “lezárni”, ezt pedig felszerelni celluxxal a rakéta hátoldalára és egy vékonyabb, teljes szívószálat beleinstalálni a vastagabba, azután 3…2…1… kilövés (fúj!).

Tábori tabló

A tábor harmadik napján elkészítettük a tábori tablónkat, nagyon mókás eredménnyel. Na, de nem fotókat használtunk ehhez, hanem különböző textil- és filcanyagokat, gombokat, pomponokat, szívószálat, zseníliadrótot, valamint kartont. A legfontosabb művelet mindig a haj elkészítése volt, az is sikerült a legváltozatosabbra. Volt, akinek fonva volt, volt akinek lófarokban, de mindig nagyon precíz megfigyelések után készítették el a gyerekek.

Éva, Julcsi, Julie, Orsi, Tami, Timi, Zsuzsa