Bármennyire is hihetetlen belegondolni, mert olyan nagyon gyorsan eltelt, ez már a 10. nyarunk volt Toldon. A mostani tanodások felének a születésekor már ott voltunk és a nagyobbak is sokkal-sokkal picúrabbak voltak, mint most. Erre való megemlékezésként a harmadik tábor egyik délutánján egy állomásos játékra hívtuk a kisebb és nagyobb tanodásokat, hogy közösen emlékezzünk vissza az elmúlt évekre vagy meséljük el a kisebbeknek, hogy mi minden volt. Az állomásokon készült képeken keresztül kicsit megmutatjuk milyen volt.

1. állomás:
Melyik kép lehet a legrégebbi? Nézd, de pici volt!

2. állomás:
Azt tudom, hogy hol lesz az új tanoda? Lesz új tanoda? Volt a kultúrban is?

3. állomás:
A látszat csal, ez nem tornasor, bár majdnem. Idővonal, avagy ki milyen régóta tanodás?

4. állomás:
9 év, 10 nyár, az hány tanodást jelent? Összeszedünk minden nevet, akik eszünkbe jutottak. Nem is keveset, kereken százat!

5. és 6. állomás:
Ő vajon ki lehet? Elsőként régi és új önkéntesek neve kerestetik! Egyébként mozgóképeink is vannak ám, például ez is. Vajon kit lehet még felismerni rajta?

7. állomás:
Bizony a nagyok is voltak régen kicsik, és még meséket is írtak. Ezekből olvastak fel itt a gyerekek, nem egyszer maga az író!

8. állomás:
Pont, pont, pont, készen van a csicsa tízes.

9. és 10. állomás:
Az utolsó két állomás egy-egy agytörő volt, keresztrejtvényt kellett megoldani, valamint állítások igazságtartalmát eldönteni. Például igaz-e, hogy a tanoda kocsi márkája Audi. (Naná, hogy hamis.) Aki pedig maga is kipróbálná a keresztrejtvényünket, itt megteheti.

Az állomásos játékok után a színpadon összegyűltünk és egy képvetítésre került sor. A hangulat némiképp egy koncert és stand up keverékére emlékeztetett hatalmas nevetésekkel és sikongatásokkal, mi pedig picit meghatódva figyeltük a háttérben, ahogy zavarba jönnek, rácsodálkoznak, ránevetnek a kiskori önmagukra a gyerekek. Remélünk még legalább 10 szuper nyarat és az már tuti, hogy jövőre 10 évet is ünneplünk.

AnnaSzofi, Eszter, Eszti, Gábor, Julcsi, Máté, Orsi, Tami, Timi