A szép őszi időjárás kedvez a családlátogatásoknak. Ismerkedünk egymással kölcsönösen már egy hónapja. A kezdeti fürkésző pillantások barátságos üdvözléssé szelídülnek. A karonülő gyermekek integetnek, a nagyobbacskák elémszaladnak, segítenek leteríteni plédet és izgatottan várják milyen játék, mesekönyv kerül elő a táskából. Jó keretet ad a találkozásoknak a megérkezéskor közösen, egymás kezét fogva elmondott versike. Oldja a feszültségét és rá is hangolódunk az együtt töltött időre. Mese, mondókázás, gyermekdalok, nagy- és finommozgásokat fejlesztő, a megismerést segítő játékok kerülnek terítékre.

Többször előfordul, hogy a nagyobb testvérek is otthon vannak a látogatás időpontjában. Ilyenkor ők is bevonódnak a közös játékba. Mindenkinek jut feladat és gyakoroljuk hogyan kell közösen, egymásra figyelve tevékenykedni. A játékba az anyukák is bekapcsolódnak, így van idő beszélgetni is mik az örömeik, mi történt velük az előző héten, miben kérnek segítséget. Most az orvoshoz eljutás a központi téma az iskolakezdés mellett. A faluban az orvosi rendelőt felújítják, így a közeli kisvárosba kell bejutni, ami többször nehézségekbe ütközik. Ez azért fontos mert az oviba, iskolába csak igazolással mehetnek vissza a gyermekek. Ha ez nincs meg, akkor a már egészséges gyermek is otthon van, ez pedig tartóssá válva a gyermek fejlődésének elmaradásához vezethet.

A messengeres kapcsolattartás is egyre aktívabb közöttünk. Írnak, ha a megbeszélt időben nem tudnak otthon tartózkodni és hogy keressünk új időpontot. Már bevált szokás, hogy én is írok a találkozás előtti este egy emlékeztető üzenetet.

Egy fiatal pár most költözött a szociális bérlakásba a kéthónapos kislánnyal. Berendezkedtek, mesélik terveiket, hogyan kezdik közös családi életüket, hogyan szépítik a környezetet. Eddig az anyai nagymamánál laktak, most nagyobb az önállóságuk, ami több felelősséggel is jár.

Az óvónő segítségével új családhoz jutottunk el. Az édesanya örömmel veszi a megkeresést, bár még tartózkodó. Három gyermeket nevelnek férjével és a negyediket várják éppen. Egyszerűen, de barátságosan berendezett helyiségek, a falakat a gyermekek fényképei díszítik. Megismerem születésük történetét, mivel töltik szabadidejüket. Egy szőke fej bújik elő a szobából. Bátortalanul, de mosolyogva áll meg a konyhaajtóban. Az ovis otthon van, mert kicsit köhögött. Magunk mellé invitáljuk az asztal mellé, majd egy játék is előkerül a hűtő tetejéről. Gyakorlott mozdulatokkal párosítja az összeillő képeket. Ezután megszámoljuk a rajtuk lévő figurákat, csoportosítjuk főfogalmak alapján. Jókat nevetünk közben és a dicséretekkel sem fukarkodom.

Jövő héten kezdjük a közösségi foglalkozást, a Matatót. Már közösen készülünk, megtaláltuk a legmegfelelőbb időpontot is, hogy minél többen részt tudjanak rajta venni. Én már nagyon várom!

Zsóka