Leszel, ha

Pályaorientáció? Az életpálya-építés támogatása? Ezek ilyen alap dolgok, miközben szívesen válaszolnánk azt, hogy mi csak egy tanoda vagyunk. 

Mi csak egy tanoda vagyunk! 

Különösen felsősökkel és középiskolásokkal az egyéni beszélgetések során, és informális helyzetekben szülőkkel is előkerül a téma: továbbtanulás, lehetőségek. Nem egyszerű, mert elég sok a keret meg a korlát, de szemeket nyitogatni, nézelődni, gondolkodni és dolgozni azért lehet. Hátha. Ehhez persze időnként pontosabb fókusz kell. Ebben a félévben és nyáron sok olyan programunk lesz, amivel direktbe próbáljuk támogatni a toldiak jövőjét. Tekinthetjük a programsorozat elindításának is a múlt hetet, ami egy pályaorientációs projekthét volt, amit az Unicredit Foundation “Supporting childhood” pályázati támogatásának segítségével valósítottunk meg.

Minden csoportban egy szakács, buszvezető, tűzoltó vonalon átalakított tűz-víz-repülővel hangolódtunk a foglalkozásra.

Apró célok mentén terveztük meg a különböző korosztályoknak a hetet. Egyrészt szeretnénk tágítani és pontosítani az elképzeléseiket a munkáról, munkahelyekről. Jó lenne, ha kicsit többet tudnának pontosan megnevezni, akár olyat is, ami tőlük nagyon messze van, és nagyjából lenne elképzelésük arról, hogy mit is csinálnak az ott dolgozók.

Ovisokkal puzzle volt, illetve finommotorikát fejlesztve szimuláltunk is néhány munkát, az alsósoknál pedig ezen továbblépve már volt brainstorming, eszközök és munkák párosítása, illetve egy-egy vágyálom pontosabb megnézése: tevékenységek, munkaidő, szükséges végzettség, hol lehet a közelben ilyesmit csinálni, mennyi a fizetés. Zárásként pedig Amerikából jöttünk. 

A beszélgetések a kicsikkel és a kicsivel nagyobbakkal pontosan megmutatták, hogy hol vannak homályos foltok a témával kapcsolatban. Kisebb korrekciókra már a héten is volt lehetőség, de inkább a jövőre hasznos információk ezek. A már említett felsős és középiskolás projektek jó része nemrég indult vagy most fog. A mostani alsósok tehát látják majd maguk előtt a történéseket, mi pedig jobban készülve, megfelelőbb diagnózissal vezethetjük be őket oda, ahova a mostani nagyok csak becsöppennek a lehetőségek mentén.

A hét legszebb eredménye, amit még a napokban bővítünk a hiányzókkal, egy tabló, amin mindenki valami számára szimpatikus munkát jelenít meg. Ha kész, fel is kerül majd a falra.

Persze a mostani nagyoknak is volt program a projekthéten: több témával, jobban elmélyülve. A brainstorming során például velük arról is beszélgettünk, hogy melyik szakmát lehet a közelben tanulni, illetve milyen iskolai végzettség kell egy-egy szakma elvégzéséhez. De volt két olyan pont is, amit a kisebbekkel még egyáltalán nem akartunk boncolgatni, ez a bruttó és nettó fizetés kérdése, valamint a bejelentett és fekete munka közti különbség volt. Mivel tavaly és közeljövőben is lesz lehetőségük az Alapítványnál diákmunkát végezni, ezért kicsit a nálunk végezhető tevékenységekről is beszélgettünk két igaz, egy hamis állítások mentén. Az alkalmat pedig azzal zártuk, hogy kiraktuk az iskolai tanulmányok idővonalát és megnéztük, hogy ki hol áll jelenleg, valamint, hogy milyen lehetőségei lesznek az elkövetkező években.

Álmodozni jó. Földre rángatni meg nem. A kettő között találni valamit pedig igen nehéz. Keresgéljük.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!