Tanodapedagógusból családmentor

Már több mint másfél éve dolgozom a tanodában tanodapedagógusként. Januárban jött egy olyan lehetőség, hogy elvállaljam a családmentor pozíciót is. Ezt szívesen tettem, hiszen sokszor részt vettem segítőként a  Matató foglalkozásokon. Így volt lehetőségem arra, hogy jobban megismerjem a legtöbb anyukát és babát, ne ismeretlenül vágjunk bele a közös munkába. Úgy gondolom sok család örömmel vette, amikor megtudta, hogy januártól kezdve én fogom meglátogatni hétről hétre őket az otthonaikban és velem találkozhatnak majd a Matató foglalkozásokon is.

Az elmúlt 2 hónapban a családlátogatások az ismerkedésekről és a szabadabb játékokról szóltak. Jelenleg 11 családdal és 13 babával dolgozok együtt. Nagyon kedvelem ezt a részét a munkának, mert úgy gondolom minden helyen szívesen látnak. Egy-egy babával, mamával meghittebben, felszabadultabban bele tudunk mélyedni egy-egy beszélgetésbe, játékba az otthoni környezetben, mint egy közös alkalmon. Ezekre az alkalmakra kis egyénre szabott tervekkel készülök életkori sajátosságoknak megfelelően. Szinte mindenkinél visszatérő elem a mondókázás és a mesélés, amivel kezdjük és lezárjuk a foglalkozásokat.

A Matató foglalkozásra eddig 4 család jár heti rendszerességgel. Próbáljuk közösen kitalálni a következő hét programját és azt, is hogy mit készítsünk uzsonnára. Eddig készítettünk már babacsintát, mézeskalácsgolyókat, fánkot és lángost is. A foglalkozásokon minden héten visszatérő elem a mondókázás és a különböző mozgásfejlesztő és finommotorikát fejlesztő játékok, eszközök használata (pl.: alagút, tölcsér, Montessori torony). Ezenkívül februárban megünnepeltük közösen a farsangot, festettünk szemüveget és be is öltöztünk jelmezbe. Továbbá egy későbbi foglalkozáson készítettünk egy közös baba-mama kézművest, amit sok anyuka ki is rakott utána otthon a falra vagy kiragasztotta a szekrényre. Március elején pedig egy mozgásfejlesztő gyógypedagógus is ellátogatott hozzánk, hogy felmérje játékos módon a babák mozgásfejlődését és tanácsokkal lássa el az anyukákat a mozgásfejlesztés otthoni lehetőségeiről. Ezeken a közös foglalkozásokon mindig nagyon jól érezzük magunkat és élményekkel gazdagodva tér mindenki haza.

Úgy gondolom, izgalmas lesz az elkövetkezendő időszak és közös munka, hiszen ebben a koragyermekkori fejlődésben hétről hétre, hónapról hónapra lehet észre venni látványos fejlődéseket, változásokat. Örülök neki, hogy ezeknek a megtapasztalásoknak én is részese lehetek.

Totyik Csenge

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!