Állomásról állomásra

Ezen a nyáron megint újítottunk kicsit a szülői klubok menetén. Igazából először csak ki szerettünk volna próbálni egy új formát, de aztán annyira jól működött, hogy végül mindhárom táborban tartottunk egy-egy állomásos alkalmat. A délutáni program végére megérkező szülők, kistesók, nagytesók így több turnusban indulva, különböző helyszíneken próbáltak ki a tanodás gyerekek számára már ismert tevékenységeket: logikai játékokat, olvasást, társasokat.

Az első táborban logikai játékos szülői klubot tartottunk. A gyerekek már a délután elején, a szokásos társasozás és kézműveskedés előtt kipróbáltak néhány, a korosztályuknak megfelelő játékot. Így amikor a szülők megérkeztek, három állomáson úgy tudták kipróbálni ezeket, hogy többen már ismertek egy-két trükköt hozzájuk. Sőt néhány gyerek azt is vállalta, hogy egy-egy játékot ő magyaráz el a csapatának. Az állomásokat a szülői klubon is korosztályok szerint alakítottuk, így végül mindenki kipróbált 1-2., 3-4. osztályosoknak és felsősöknek való logikai játékokat is. Akinek pedig nagyon megtetszett valamelyik, ki is kölcsönözhette a tábor idejére.

A második táborban az olvasás köré szerveződött a szülői klub, itt két fix és egy-egy választható állomás állt a résztvevők rendelkezésére. Mindenhol a közös olvasás és mesehallgatás állt a középpontban, az elsőn mondókák és gyerekversek, a másodikon kukucskálós lapozókönyvek, a harmadikon diavetítés formájában. Szülők és gyerekek, önkéntesek és tanodapedagógusok olvastak versenként, oldalanként, diánként felváltva mindenhol. Sőt volt olyan is, aki az olvasóklubos állomást, az önálló olvasást is vállalta!

Ha már a gyerekekkel úgyis egyfolytában társasozunk, arra gondoltunk, a harmadik táborban a szülőket sem hagyjuk ki a jóból. Az érkezőket egy partijáték állomás várta, ahol gyors, kevésbé agyalós partikkal melegíthettek be. A komoly számolgatáshoz kellett is a felpörgetés, a következő állomáson ugyanis kockajátékokban, Pigben és Kategoban mérkőztek meg egymással. Zárásként egy szimultán NIM partira hívták ki az egyik tanodapedagógust, ahol bizony mindegyik körben volt egy-egy szülő, aki megszerezte a győzelmet a csapatának. Jövőre visszavágót kértünk!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!